ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πώς οι Σαουδάραβες προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών

energypress.gr

Η Σαουδική Αραβία τήρησε την υπόσχεσή της να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο μετά την κατάρρευση της προηγούμενης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Μαρτίου, εξάγοντας 10.237 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Απρίλιο του 2020, από τα 7.391 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του jodidata.org.

Οι συνολικές πετρελαϊκές εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλα τα πετρελαϊκά προϊόντα, αυξήθηκαν τον Απρίλιο -κατά 3,15 εκατ. βαρέλια/ημέρα, στα 11,34 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω των αυξημένων εξαγωγών αργού πετρελαίου, σύμφωνα με το jodidata.org, που συλλέγει δεδομένα από 114 χώρες.

Η παραγωγή, επίσης, στον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου αυξήθηκε τον Απρίλιο -στα 12 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα-, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα.

Αφού πλημμύρισε την αγορά με πετρέλαιο τον Απρίλιο, συμβάλλοντας στη “βουτιά” της τιμής του πετρελαίου, η ντε φάκτο ηγέτις και μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Σ. Αραβία, συμφώνησε τον ίδιο μήνα σε έναν νέο γύρο περικοπών του ΟΠΕΚ+, ως απάντηση στην πτώση της ζήτησης και των καταβαραθρωμένων τιμών του πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία έπρεπε να μειώσει τη δική της παραγωγή στα 8,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, η Σ. Αραβία περιέκοψε την πετρελαϊκή της παραγωγή τον Μάιο στα απαιτούμενα επίπεδα των 8,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Οι Σαουδάραβες τώρα προσπαθούν να μειώσουν τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά της Ασίας, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης συνεχίζει να είναι αργή, οι τιμές να είναι ευμετάβλητες και χαμηλότερες από αυτές που συμφέρουν τον προϋπολογισμό του σαουδαραβικού βασιλείου.

Η Saudi Aramco λέγεται πως έχει περικόψει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου που ετοιμάζονται για τον Ιούλιο σε τουλάχιστον πέντε από τις χώρες-πελάτες της στην Ασία. Οι αποστολές αναμένεται να σημειώσουν το χαμηλότερο επίπεδο 35ετίας.

(Της Tsvetana Paraskova για το oilprice.com, capital.gr)