ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΧωρίς κατηγορία

Χατζηδάκης: Παρακολουθούμε την εξέλιξη στον ΕΛΑΠΕ, θα αποφευχθεί η επιβάρυνση καταναλωτών – Μονόδρομος οι ΑΠΕ για την Ελλάδα

Για τον ΕΛΑΠΕ, το ενεργειακό κόστος και την ανάπτυξη των ΑΠΕ μίλησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, στην επιτροπή θεσμών της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης για τον ορισμό του νέου προέδρου, αντιπροέδρου και μέλους της ΡΑΕ.

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά με τον ειδικό λογαριασμό ότι αποφασίστηκε πέρυσι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και “παρά τις Κασσάνδρες έγιναν κανονικά οι πληρωμές και φτάσαμε να πληρώνονται οι παραγωγοί τον ίδιο μήνα. Τώρα λόγω της κρίσης υπάρχει μια καθυστέρηση δύο μηνών, αλλά προφανώς ο ΔΑΠΕΕΠ και εμείς παρακολουθούμε το θέμα στενά”.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε σε δύο παράγοντες ως σημαντικούς για την εξέλιξη του ΕΛΑΠΕ: “Ας μη βγάζουμε συμπεράσματα γιατί πρώτον, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον κορωνοϊό, αν και τα πράγματα εμφανίζονται θετικά, και δεύτερον να δούμε πως θα λειτουργήσει το target model. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα έχοντας κατά βάση στο μυαλό της να αποφευχθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών”, σημείωσε.

Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, ο υπουργός χαρακτήρισε τη μείωσή του απαραίτητη για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Όπως τόνισε σχετικά, εκτός από τη διακοψιμότητα υπάρχουν και άλλοι τρεις παράγοντες: Ο λιγνίτης, που πια ανεβάζει το κόστος το οποίο συνεπώς στη μεταλιγνιτική εποχή θα είναι χαμηλότερο, δεύτερον η ενίσχυση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία και Κύπρος-Ισραήλ) και τρίτον η απελευθέρωση της αγοράς με το target model και το χρηματιστήριο ενέργειας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και τις αντιδράσεις που συναντά από μερίδα της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου. Δήλωσε σχετικά ότι “αν σταματήσουμε τις ΑΠΕ και δεν προχωρήσει το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, τότε ποια είναι η πολιτική που θα υιοθετηθεί; Αυξημένο ενεργειακό κόστος και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Να αποφασίσουμε τι θέλουμε, αν κάποιοι είναι με το λιγνίτη να το πουν. Αν δεν θέλουμε ΑΠΕ λόγω αντιδράσεων, να αποφασίσουμε επισήμως ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στο μέλλον με κεριά”.

Επίσης σχετικά με τις ΑΠΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι “όπως αναφέρθηκε σήμερα, υπάρχουν περιοχές που θέλουν τις ΑΠΕ. Αυτές τις περιοχές πρέπει να τις θέλουμε και εμείς διπλά, αρκεί να προβλέπεται από το χωροταξικό. Για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η υιοθέτηση της πράσινης ενέργειας, δεν είναι ιδεολογική επιλογή δική μας”. 

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών η διευθέτηση του θέματος για την επανασύνδεση ευάλωτων καταναλωτών. “Από την πλευρά μας είναι υπογεγραμμένα τα σχετικά έγγραφα”, τόνισε σχετικά.