ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Saudi Aramco: «Τα χειρότερα από την πανδημία είναι πίσω μας»

energypress.gr

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin al-Nasser, δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου οδηγείται προς σταδιακή ανάκαμψη, παραδεχόμενος ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετώπισε μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στην ιστορία της, με την παγκόσμια ζήτηση στο πρώτο μισό του δεύτερου τριμήνου να μειώνεται σε περίπου 25 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Κάθε μέρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη», ανέφερε ο κ. Nasser σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ανατολικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τον ισχυρισμό του ότι οι εταιρείες πετρελαίου περνούν δύσκολες συνθήκες ως αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης, ο κ. Nasser επισήμανε ότι η Aramco αύξησε την παραγωγική ικανότητα στα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα 11,4 εκατ. βαρέλια μέσα σε 20 ημέρες, και μάλιστα μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας στους επιχειρηματικούς τομείς, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος ανέφερε: «Πολλοί τομείς έχουν επηρεαστεί· μια σειρά χωρών και εταιρειών έχουν αναβάλει σκόπιμα ή αναστείλει ορισμένα έργα και καθυστερούν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με ορισμένες επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι τα χειρότερα από την πανδημία είναι πίσω μας».

Ο Amin al-Nasser τόνισε ότι η Saudi Aramco αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο ορισμένοι παράγοντες βοήθησαν την εταιρεία να ξεπεράσει την κατάσταση, όπως το πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων της εταιρείας.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του 60% της πρώτης φάσης του King Salman Energy City, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2021, και εκτίμησε ότι ο όγκος των επενδύσεων στην πόλη θα φτάσει τα $3,5 δισ., ενώ οι αποδόσεις στην εθνική οικονομία σε περίπου $6 δισ., τονίζοντας ότι το έργο θα δημιουργήσει περίπου 100.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά τα επόμενα 15 χρόνια.

(ναυτικά χρονικά)