ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Οι τρεις πυλώνες της παρουσίας της Tesla στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και τα ερωτηματικά που τη συνοδεύουν

energypress.gr

Δύο πρόσφατες αγγελίες στο site της Tesla επιβεβαιώνουν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει την ανάπτυξη και δικτύου εμπορίας των ηλεκτροκίνητων μοντέλων του στη χώρα μας. Οι αγγελίες αφορούν έναν “Sales and Delivery Manager”, ο οποίος θα επιβλέπει τους “Tesla Advisors” που θα είναι υπεύθυνοι για το “sales and customer service”, με τον πρώτο εξ αυτών να αναζητείται με τη δεύτερη αγγελία.  

Η είδηση αυτή έρχεται σαν επιβεβαίωση της εκτίμησης για τις σημαντικές προοπτικές που διαβλέπει η Tesla για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Εξάλλου, η έναρξη της δραστηριότητας στον τομέα της εμπορίας αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του σχεδιασμού του αμερικανικού κολοσσού για την ανάπτυξη της παρουσίας του στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί ο τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και το σχέδιο για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών στο εθνικό οδικό δίκτυο. 

Το ενδιαφέρον της Tesla για εγκατάσταση φορτιστών στο ελληνικό δίκτυο εθνικών οδών επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Για το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως είχε αποκαλύψει το energypress, η αμερικανική εταιρεία είχε επαφές με την κυβέρνηση, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΕ ήδη από τις αρχές της φετινής χρονιάς.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την ηλεκτροκίνηση αποτελεί την αφετηρία για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στο χώρο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις της Tesla.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το μόνο από τα σχέδια της Tesla για την Ελλάδα που έχει περάσει στη φάση της υλοποίησης είναι αυτό που είχε αποκαλύψει το energypress για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, που ευοδώθηκε με την ίδρυση της Tesla Greece, η οποία έχει εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και την έναρξη της στελέχωσης της ομάδας της, που στην πλήρη ανάπτυξή της αναμένεται να φτάσει ως και τους 50 εξειδικευμένους μηχανικούς. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, η στελέχωση της ομάδας της Tesla Greece απέχει κατά πολύ από τον αριθμό αυτό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες του energypress από το Δημόκριτο κάνουν λόγο για σιωπηλή παρουσία της Tesla Greece στο Τεχνολογικό Πάρκο και ισχνή αλληλεπίδραση με το υπόλοιπο οικοσύστημα του «Λεύκιππου» και του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά σε μέλη της ερευνητικής κοινότητας της χώρας, που προσέβλεπαν στην ώθηση που ανέμεναν να δώσει η παρουσία της Tesla στο Λεύκιππο.

Αντίστοιχα ερωτηματικά έχουν προκληθεί από τις εκτιμήσεις που θέλουν την Tesla να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών για τα δικά της οχήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο, στα πλαίσια του σχεδίου που είχε αποκαλύψει το energypress, κάτι που προφανώς θα έχει μικρό σχετικά αντίκτυπο στην υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που το κρίσιμο είναι η ανάπτυξη δικτύου φόρτισης εντός του αστικού ιστού, ώστε να εξυπηρετούνται τα επιβατηγά ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα κινούνται καθημερινά στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. 

Ίσως, βέβαια, ο συνδυασμός των τριών πυλώνων σε φάση υλοποίησης του συνολικού σχεδιασμού της Tesla για την παρουσία της στην ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά αυτά που θα καθησυχάζουν τους ανησυχούντες.