ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Και δεύτερος αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός στην Αν. Μεσόγειο – Στη Chevron περνούν τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Αφροδίτη – Ο ρόλος της για τον EastMed

energypress.gr

Με φόντο τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα στη γειτονιά της Ελλάδας με την Τουρκία, όπου η τελευταία βγάζει εντός ελληνικών υδάτων σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες υδρογονανθράκων, οι επιχειρηματικές εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής αποκτούν τη δική τους πολιτική και γεωστρατηγική βαρύτητα.

Μετά την παρουσία της ExxonMobil, σειρά παίρνει η επίσης αμερικανική Chevron. Η ανακοίνωση από τον πετρελαϊκό όμιλο της εξαγοράς της Noble Energy φέρνει και την εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια και αποθέματα 11,4 δις. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου στην Μεσόγειο. Το παιχνίδι φαίνεται να ζωηρεύει, όπως παρατηρούν αναλυτές, καθώς η Chevron μπαίνει δυναμικά αποκτώντας στο χαρτοφυλάκιο της το πρώτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στην περιοχή από τη μεσαία Noble Energy, δηλαδή το Λεβιάθαν στο Ισραήλ. Τα απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου, να θυμίσουμε ότι εκτιμώνται σε 22 τρις. κυβικά πόδια, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της προστίθεται και η παραχώρηση Ταμάρ επίσης στο Ισραήλ που μετρά 7,1 τρις. κυβικά πόδια αερίου σε αποθέματα.

Η Chevron που το 2019 είχε έσοδα 139,9 δις. δολ. βάζει στα assets των 237,4 δις. δολ. και το κοίτασμα της Αφροδίτης, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέται 4,5 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Με μία εξαγορά 5 δις. δολ. γίνεται κυρίαρχος παίκτης, όπως τονίζουν ειδικοί της αγοράς, και ταυτόχρονα οι ΗΠΑ δείχνουν ολοφάνερα τη στρατηγικής τους, που είναι να έχουν τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση των «παρθένων» κοιτασμάτων και των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Chevron επίσης με τον έλεγχο του Λεβιάθαν δίνει πεδίο στην Ουάσιγκτον και για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed που δρομολογούν Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα.

Ο πετρελαϊκός όμιλος, σύμφωνα με αναλύσεις, συναντά όμως και τον ανταγωνιστή της την ExxonMobil. Η τελευταία έχει κάνει ήδη την ανακάλυψη του Γλαύκου στην κυπριακή ΑΟΖ με εκτιμήσεις για αποθέματα φυσικού αερίου 5 έως 8 τρις. κυβικά πόδια, ανέλαβε μεγάλες παραχωρήσεις στην Αίγυπτο, ενώ συμμετέχει και στο επενδυτικό σχήμα της Total και των ΕΛ.ΠΕ για τις έρευνες στις δύο ελληνικές παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης.

Ειδικοί του χώρου της ενέργειας και της εξωτερικής πολιτικής τονίζουν ότι η νέα κίνηση της Chevron έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία με τις ΗΠΑ να θέλουν να καθορίσουν εν πολλοίς το παιχνίδι στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.