ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε υψηλό 5μήνου έκλεισε το πετρέλαιο, μετά την πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Πηγή:capital.gr

Σε υψηλό πενταμήνου έκλεισαν την Τετάρτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν σημαντική πτώση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ, μολονότι η μεγάλη αύξηση αποθεμάτων βενζίνης μείωσε την αισιοδοξία για την πορεία αύξησης της ζήτησης.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Οκτωβρίου, έκλεισε στα 45,17 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας 74 σεντς ή 1,7% ενώ, στην άλλη όχθη του ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισε 49 σεντς ή 1,2%, κλείνοντας στα 42,19 δολ. το βαρέλι, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και τα 43,52 δολ. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού από τις 6 Μαρτίου.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα της χώρας σε αργό υποχώρησαν κατά 7,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 419.000 βαρέλια.

Αναλυτές σε έρευνα της S&P Global Platts προέβλεπαν κατά μέσο όρο πτώση αποθεμάτων κατά 4,1 εκατ. βαρέλια.

Τα κέρδη για το πετρέλαιο είχαν πάρει την ανιούσα ήδη από το βράδυ της Τρίτης, όταν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι, σύμφωνα με δικά του στοιχεία, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 8,6 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το API, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν επίσης κατά 1,7 εκατ. βαρέλια. 

“Μολονότι οι φόβοι για αδύναμη ζήτηση λόγω κορονοϊού αρχίζουν να περνούν σε δεύτερη μοίρα, θεωρούμε ότι η αισιοδοξία των συμμετεχόντων στην αγορά του πετρελαίου και οι ίδιες οι τιμές κινούνται σε υπερβολικά επίπεδα”, τόνισε ο Eugen Weinberg, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commerzbank, σε σημείωμά του. “Η πρόωρη επέκταση της παραγωγής από πλευράς OPEC και το γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει σχετικά αδύναμη αποτελούν επιχειρήματα ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των τιμών”, συμπλήρωσε.

Το ευρύτερο καρτέλ του OPEC+ είχε μειώσει την παραγωγή κατά επίπεδα – ρεκόρ ύψους 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο, ωστόσο ήδη από τον Αύγουστο περικόπτει τη μείωση σε 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μέχρι και το τέλος του 2020.