ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Βάσω Κοντοχρήστου: «10 και 20 ευρώ ο μέσος όρος ανεφοδιασμού βενζίνης» Πτώση τζίρου στα καύσιμα περίπου 10% στη χερσαία Μαγνησία

Δημοσιεύθηκε 28/08/2020 08:19 magnesianews.gr

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι βίωσαν οι επαγγελματίες όλων των κλάδων φέτος, με τη σκιά του κορωνοϊού να πλανάται πάνω από κάθε επιχείρηση. Στο …χορό του Covid μπήκαν και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και του νομού μας, που είδαν τον τζίρο τους να πέφτει κατά 10% τουλάχιστον στη χερσαία Μαγνησία και πολύ περισσότερο στις Σποράδες. Την ίδια στιγμή, οι Βολιώτες συνεχίζουν να κινούνται στην καθημερινότητά τους, βάζοντας μόλις 10 ή και 20 ευρώ, για τον ανεφοδιασμό του οχήματός τους.
Την εικόνα και το κλίμα που επικράτησε αυτό το καλοκαίρι μετέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, η πρόεδρος της Ένωσης Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου.
«Φέτος το καλοκαίρι ήταν περίεργα τα πράγματα σε όλους τους κλάδους και σε μας. Τον Ιούνιο κλείσαμε με πτώση γύρω στο 10% στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο 50% στα νησιά με αποκορύφωμα την Κρήτη που έκλεισε στο -50% σε σχέση με πέρυσι. Τον Ιούλιο διορθώθηκε λίγο το νούμερο και η πτώση στην ηπειρωτική Ελλάδα ήταν πάλι στο 10% και στα νησιά στο 30% και για τον Αύγουστο τα νούμερα προβλέπονται να κινηθούν στο ίδιο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοντοχρήστου δίνοντας το στίγμα της θερινής περιόδου και την κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Με εγχώριο τουρισμό δούλεψε η Μαγνησία

Σε ότι αφορά τη Μαγνησία, οι βενζινοπώλες του νομού εξυπηρέτησαν κατά κύριο λόγο εγχώριο τουρισμό, ενώ στον Βόλο είδαν μία αυξημένη κίνηση τον Αύγουστο, που θεωρείται παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών των Ελλήνων.
Όπως επεσήμανε η κ. Κοντοχρήστου την περιοχή μας και ιδίως το Πήλιο επισκέφθηκαν πολλοί Θεσσαλοί, δίνοντας τόνωση στην πεσμένη αγορά, γι’ αυτό και ο μήνας ναι μεν θα κλείσει με απώλειες, αλλά όχι δραματικές.

Μείωση στις τιμές των καυσίμων κατά 0,25 ευρώ/λίτρο

Στο μεταξύ οι τιμές των καυσίμων δεν έχουν διακυμάνσεις, κινούνται σε σταθερά επίπεδα και σύμφωνα με την κ. Κοντοχρήστου η τιμή ανέρχεται στο 1,42 ευρώ το λίτρο μεσοσταθμικά σε όλο το νομό, εκτός των Σποράδων. Παράλληλα η βενζίνη είναι κατά 0.25 ευρώ/ λίτρο φθηνότερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο, την περίοδο δηλαδή πριν από την καραντίνα και πριν την επιδημιολογική κρίση.

«Γέμισμα» με 10 ευρώ

Μόλις 10 και 20 ευρώ είναι τα ποσά που ξοδεύουν οι Βολιώτες για να «γεμίσουν» τα ρεζερβουάρ τους και να κινηθούν στην καθημερινότητα. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης τα «γεμίσματα» έχουν μειωθεί ραγδαία και οι «χουβαρντάδες» είναι μόνο αυτοί που ταξιδεύουν.
«Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, γεμίζουν τα ρεζερβουάρ. Η εικόνα της καθημερινότητας δείχνει ότι στις αρχές του μήνα, δηλαδή όταν καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις έχουμε γεμίσματα , ενώ από τα μέσα έως τα τέλη του μήνα ο μέσος ανεφοδιασμός είναι 10 και 20 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοντοχρήστου.


Πάγιο αίτημα η μείωση του Ειδικού
Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων Μαγνησίας ανέφερε για ακόμη μία φορά το αίτημα του κλάδου που δεν είναι άλλο από την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
«Είμαστε η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και έκτη στον κόσμο όταν η μέση μισθοδοσία, είναι 600 ευρώ. Οπότε είναι πάρα πολλά τα χρήματα που έχουμε σε ειδικό φόρο κατανάλωσης με βάση το βιοτικό και βιοποριστικό μας επίπεδο κι ελπίζουμε κάποια στιγμή να εισακουστούμε», κατέληξε η ίδια.