Ο ΟΠΕΚ μειώνει την πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου για το 2020

14 09 2020 | 15:31 energypress.gr

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 90,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020.

Η έκθεση του καρτέλ έρχεται καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και τη συρρίκνωση της ζήτησης καυσίμων λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος, αναφέροντας μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες, και προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν «αυξημένοι» για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ομάδα των χωρών παραγωγής πετρελαίου αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 400.000 bpd από την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα και αντανακλά μια συρρίκνωση από 9,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ετησίως.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι ο αρνητικός αντίκτυπος στη ζήτηση πετρελαίου στην Ασία αναμένεται να συνεχιστεί κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

«Επιπλέον, οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, ιδίως σε σχέση με την ανάπτυξη νέων κρουσμάτων Covid-19 και πιθανών εμβολίων», ανέφερε η έκθεση.

«Επιπλέον, η ταχύτητα ανάκαμψης των οικονομικών δραστηριοτήτων και η δυναμική αύξησης της ζήτησης πετρελαίου σε άλλες χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, παραμένουν αβέβαιες», πρόσθεσε.

(insider.gr)