ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

“Βόμβα” από τη BP: Η πετρελαϊκή ζήτηση κορυφώθηκε ήδη ή θα κορυφωθεί μέσα σε λίγα χρόνια

14 09 2020 | 12:04 energypress.gr

H ΒΡ προειδοποιεί για την κορύφωση της πετρελαϊκής ζήτησης μέσα στα επόμενα χρόνια, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, υπό το βάρος και του κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα, στη φετινή της έκθεση για τον ενεργειακό τομέα, η εταιρεία μοντελοποίησε τρία σενάρια για την ενεργειακή μετάβαση και σε όλα η πετρελαϊκή ζήτηση μειώνεται μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Στο πρώτο σενάριο με βάση τις τωρινές πολιτικές, τεχνολογίες και προτιμήσεις, η ζήτηση ανακάμπτει μετά τον κορωνοϊό και μετά κορυφώνεται στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε.

Στα άλλα δύο σενάρια που περιλαμβάνουν πιο φιλόδοξες πολιτικές μετάβασης, η ζήτηση δεν ανακάμπτει πλήρως ποτέ, άρα η κορύφωση ήταν στα 100 εκατ. βαρέλια του 2019.

Όλα τα παραπάνω σενάρια αποτελούν μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΒΡ που έκαναν λόγο για κορύφωση της πετρελαϊκής ζήτησης κατά τη δεκαετία του 2030. Όπως δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος, Μπέρναρντ Λούνι, στην FT, “είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς πως θα είναι η τροχιά της αγοράς πετρελαίου, αλλά είναι πιθανό να κορυφώθηκε ήδη η ζήτηση”.

Παράλληλα, η πρόβλεψη της ΒΡ έχει ξεχωριστή σημασία διότι μέχρι στιγμής οι μεγάλες πετρελαϊκές προέβλεπαν ότι η κορύφωση της ζήτησης δεν θα επέλθει πριν το 2030-2040. Η μετάθεση της ημερομηνίας αυτής κατά τόσο πολύ νωρίτερα αποτελεί πραγματικά μια κρίσιμης σημασίας παραδοχή εκ μέρους της ΒΡ και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα την υιοθετήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η ΒΡ ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 40% και θα αυξήσει τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ στο δεκαπλάσιο ως το 2030 με απώτερο στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050.