ΙΕΑ: Μειώνει τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού

15 09 2020 | 14:46 energypress.gr

Τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του πετρελαίου για το 2020 μείωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας καθώς βλέπει κινδύνους στο μέλλον την ίδια ώρα που επικρατεί ένα αδύναμο κλίμα στην αγορά και τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται. 

Στην μηνιαία έκθεσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 91,7 εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα. Αυτό σηματοδοτεί μια συρρίκνωση 8,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως περισσότερα από τα 8,1 εκατ. βαρέλια που προβλεπόταν στην έκθεση του Αυγούστου. 

“Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σημαντικό το δεύτερο εξάμηνο του 2020” αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός. 

Θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για να αντιστραφεί εντελώς η οικονομική επιβράδυνση ενώ σε ορισμένους τομείς όπως η αεροπορία είναι απίθανο η κατανάλωση να επιστρέψει  στα επίπεδα πριν από την πανδημία. Επιπλέον ο οργανισμός δήλωσε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας – ένα σενάριο που ήδη φοβάται η Ευρώπη- και αυτό αναμένεται να μειώσει την κινητικότητα για άλλη μια φορά και πιθανότατα λιγότερο από τον Μάρτιο και τον Μάιο όταν πολλές κυβερνήσεις είχαν επιβάλλει καραντίνα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή του έτους οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση 40%.