Ερώτηση του ΚΚΕ: Ζητά φτηνά καύσιμα θέρμανσης στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας

24 09 2020 | 09:20 energypress.gr

Φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης και γενικά φτηνά καύσιμα θέρμανσης στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Στην ΠΕ Φλώρινας ο χειμώνας κρατά πολλούς μήνες το χρόνο, τουλάχιστον επτά και οι θερμοκρασίες πέφτουν πολλούς βαθμούς κάτω, έως -27οC. Οι λαϊκές οικογένειες στην πλειοψηφία τους, για να θερμανθούν, χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο και τα ξύλα.

Η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών για τη θέρμανσή τους είναι πολύ μεγάλη, πάνω από 2.500 – 3.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, η οποία και απορροφά μεγάλο μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, με την πανδημία του covid-19, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Γιατί, τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας, με γενικό ποσοστό 30% πριν την πανδημία και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό σε νέους κάτω των 30 χρόνων, θα αυξηθούν αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι εργάζονται σε εποχικές δουλειές σε τουριστικές περιοχές, που στις σημερινές συνθήκες έμειναν άνεργοι όλο το χρόνο.

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για “απολιγνιτοποίηση” του τομέα της Ενέργειας έως το 2023 -πολιτική που θα έχει γενικότερες οδυνηρές συνέπειες για όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο- άφησε μετέωρο και το έργο της τηλεθέρμανσης. Ένα έργο που θα έλυνε ως ένα βαθμό το πρόβλημα για φθηνή θέρμανση στην περιοχή αφού θα τροφοδοτούνταν από τη ΔΕΗ με φθηνό καύσιμο το λιγνίτη.

Επίσης, πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια είναι το φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που ως ένα βαθμό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση όλων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης σε συνδυασμό με γενναία επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα λαϊκά στρώματα.

‘Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν ικανοποίησαν ουσιαστικά αυτό το αίτημα. Τα όποια μέτρα εφαρμόστηκαν κατά καιρούς ήταν ψίχουλα και κάθε άλλο παρά αντιμετώπιζαν το πρόβλημα.

Σημαντικό επίσης είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο και οι σχολικές μονάδες αφού οι Σχολικές Επιτροπές δεν χρηματοδοτούνται με τα ανάλογα κονδύλια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μερικές φορές, όλα τα σχολεία, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων να μην έχουν θέρμανση και σε πολλές περιπτώσεις η χρηματοδότηση που παίρνουν, το 50% να δαπανάται για τις ανάγκες θέρμανσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

• Την τηλεθέρμανση στη Φλώρινα;

• Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης;

• Την έγκαιρη και πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ξύλα;

• Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες των σχολικών μονάδων και να μην αναγκάζονται να αναζητούν χορηγούς ή στη χειρότερη περίπτωση να επιβαρύνονται οι γονείς;».