ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πώς μια απεργία έβγαλε από την αγορά πετρελαίου το 8% της παραγωγής

07 10 2020 | 09:15 energypress.gr

Άσκηση νεύρων για τους traders στο πετρέλαιο οι διακυμάνσεις του μαύρου χρυσού τις τελευταίες ημέρες.

Ο από μηχανής Θεός για να κρατήσει το πετρέλαιο τη σημαντική στήριξη των 38 δολαρίων/βαρέλι δεν ήρθε από τις εξελίξεις στην περιοχή του  Καυκάσου  ή από μια εκ νέου απόφαση μείωσης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, αλλά από την Νορβηγία.  

Η Νορβηγία αντλεί πάνω από 4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως – μισό με τη μορφή αργού και μισό με τη μορφή φυσικού αερίου- γεγονός που την καθιστά ως έναν σημαντικότατο  παγκόσμιο προμηθευτή ενέργειας.

Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι έξι νορβηγικές υπεράκτιες περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου βγήκαν off την τρέχουσα εβδομάδα, αλλάζει προς το παρόν τις ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Κάτι που φάνηκε άλλωστε τις τελευταίες δύο ημέρες, με τις πετρελαϊκές τιμές να φλερτάρουν και πάλι τον μέσο κινητό όρο των 200 ημερών- τα 42,70 δολάρια/βαρέλι -η ανοδική διάσπαση του οποίου θα κρίνει τη συνέχεια προς την επόμενη ζώνη αντίστασης, όπερ τα 46-47 δολάρια/βαρέλι.

Σημαντικές  ήταν και οι περικοπές στην παραγωγή φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τις υψηλές πτήσεις του εμπορεύματος τη Δευτέρα πέριξ του 200άρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος.

Αν συνεχιστεί  η διαμάχη που ξεκίνησε μεταξύ των συνδικάτων και των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε η αγορά πετρελαίου θα έχει τελείως διαφορετικούς πρώτους τίτλους ειδήσεων τις επόμενες ημέρες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Τέλη Σεπτεμβρίου, 43  εργαζόμενοι της ένωσης Lederne προχώρησαν σε απεργία μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την NOG -τη  Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου-  με θέμα την αύξηση των μισθών. 

Τη Δευτέρα, 126 επιπλέον μέλη των συνδικάτων εισήλθαν στην απεργία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των απεργών εργαζομένων  που εκπροσωπεί η Lederne στο 10%.

Σύμφωνα με τη NOG, η  απεργία θα μειώσει τη συνολική ικανότητα παραγωγής της Νορβηγίας λίγο πάνω από 330.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ήτοι  περίπου το 8% της συνολικής παραγωγής. 

Και αυτό  με μόλις τέσσερα πεδία της Εquinor κλειστά και δύο πεδία της  Neptune Energy και της WintershallDea(!). 

Τι θα γίνει αν κατεβούν στην απεργία οι εργαζόμενοι από το  JohanSverdrup, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή περιοχή της Βόρειας Θάλασσας;

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλοι συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές.

Η Equinor και οι  άλλες εταιρείες πετρελαίου σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους αναζητούν τρόπους να ελέγχουν εξ αποστάσεως την παραγωγή στα υπεράκτια πεδία.

Η Lederne από την άλλη  επιδιώκει καλύτερους οικονομικούς όρους για τα μέλη της  και απαιτεί η συμφωνία υπεράκτιων μισθών να καλύπτει και τους εργαζόμενους σε εσωτερικούς χώρους τηλεχειρισμού.

Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία, οι πετρελαϊκές τιμές θα έχουν βρει ένα καλό ανάχωμα ώστε να μην απασφαλίσει η περιοχή των 37,85 δολαρίων/βαρέλι.

Τις επόμενες μέρες λοιπόν, τα μάτια των traders του πετρελαίου θα πρέπει να είναι καρφωμένα στις εξελίξεις από τη Βόρεια Θάλασσα. 

(της Μαίρης Βενέτη, Liberal.gr)