ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΟΠΕΚ: Η ζήτηση για πετρέλαιο θα φθάσει στο peak νωρίτερα από το αναμενόμενο

09 10 2020 | 08:30

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και κατόπιν θα μπορούσε να ξεκινήσει να ακολουθεί πτωτική πορεία, δήλωσε ο ΟΠΕΚ την Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στις προβλέψεις του καρτέλ η οποία μεταξύ άλλων αντικατοπτρίζει  το βαθύ αντίκτυπο της κρίσης κορονοϊού στην οικονομία και τις συνήθειες των καταναλωτών.

Η πρόβλεψη από τον ΟΠΕΚ, όπως παρουσιάστηκε στο World World Oil Outlook του 2020, έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου αριθμού άλλων προβλέψεων ότι η πανδημία μπορεί να καθορίσει την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου.

Η χρήση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 107,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2030 από 90,7 εκατομμύρια  το 2020, ανέφερε ο ΟΠΕΚ, 1,1 εκατομμύρια  κάτω από τις προβλέψεις του για το 2030 πέρυσι.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί με σχετικά υγιείς ρυθμούς κατά το πρώτο μέρος της περιόδου πρόβλεψης πριν από το peak της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε η έκθεση, η οποία εξετάζει το χρονικό διάστημα 2019-2045.

«Η μελλοντική ζήτηση πιθανότατα θα παραμείνει σταθερά κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων του COVID-19 και του αντίκτυπου τους στην παγκόσμια οικονομία και τη συμπεριφορά των καταναλωτών», αναφέρεται.

Ενώ η χρήση πετρελαίου για την τροφοδοσία αυτοκινήτων, φορτηγών και βιομηχανίας θα ανακάμψει καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, ο ΟΠΕΚ εξέφρασε την ανησυχία ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει από παράγοντες όπως η μετά την πανδημία μετατόπιση στην εργασία στο σπίτι και  καθώς και οι βελτιώσεις στην απόδοση και η μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η πανδημία είχε επιταχύνει μια τάση για περιορισμό στη χρήση πετρελαίου σε βιομηχανικές χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν μερίδιο και υπάρχει «συνεχής βελτίωση στο κόστος της μπαταρίας, εκτιμά και προσθέτει ότι αυτά θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 27% των νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως μέχρι το 2045.

(insider.gr)