ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΟΠΕΚ: Έτοιμος για αλλαγή πλεύσης

20 10 2020 | 13:49 energypress.gr

Σαφή προειδοποίηση ότι οι προοπτικές προδιαγράφονται ιδιαίτερα αβέβαιες απηύθυνε χθες ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του (ΟΠΕΚ+) καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού πλήττει την πετρελαϊκή ζήτηση, σε μία εξέλιξη που δημιουργεί μεγάλες πιθανότητες για πιθανή αλλαγή πολιτικής από τον επόμενο μήνα. 

Το καρτέλ μαζί με τους βασικούς εταίρους του έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο. Ομως, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και traders έχουν προειδοποιήσει ότι η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερο πετρέλαιο. 

Χωρίς να κάνουν κάποια κίνηση, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έδειξαν ότι παραμένουν ενωμένες στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ προχθές Δευτέρα. Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και ο Αλεξάντερ Νόβακ, εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι, με τον πρώτο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για “αβέβαιες” προοπτικές ζητώντας προληπτική δράση από τον ΟΠΕΚ+. 

Ωστόσο, το πάνελ δεν συζήτησε για το εάν το καρτέλ και οι βασικοί εταίροι του θα πιέσουν για αλλαγή πολιτικής από το επόμενο έτος, που σημαίνει μείωση της παραγωγής. Οι εκπρόσωποί του ανέφεραν απλώς ότι οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί μπορούν να αλλάξουν τακτική εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, κάτι ωστόσο που είχαν πει και ενωρίτερα, όταν αποφάσισαν να καθυστερήσουν την αύξηση της προσφοράς για ένα μήνα. Η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη υποχώρησε από την προχθεσινή συνάντηση των υπουργών, διαμορφούμενη ενδοσυνεδριακά χθες κάτω από τα 41 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή brent στο Λονδίνο κινείτο κοντά στα 42,40 δολάρια το βαρέλι. Η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία, έστω και συγκρατημένη, υποδηλώνει ότι η αγορά προεξοφλεί ήδη αλλαγή πολιτικής από το καρτέλ. Ο Τζιοβάνι Στανόβο, αναλυτής της UBS στο Λονδίνο, εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αναβάλει πιθανότατα την προγραμματισμένη για τις αρχές του 2021 αύξηση της παραγωγής για μερικούς μήνες. Η καλύτερη ένδειξη γι΄αυτό, κατά τον αναλυτή, είναι τα σχόλια του Νόβακ για τον πολύ αργό ρυθμό ανάκαμψης της πετρελαϊκής ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Πετρελαίου αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι την παραπάνω πρόταση στη συνάντησή τους στις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη UBS. 

Σημειώνεται ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία άσκησαν έντονη διπλωματία στις συζητήσεις της Δευτέρας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Εστεμμένο Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να έχουν τηλεφωνική συνομιλία για πρώτη φορά μετά την κρίση του Απριλίου στην αγορά πετρελαίου. Οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή να αποτρέψουν μία επανάληψη της απότομης κατάρρευσης των τιμών ειδικά καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού απειλεί πολλές περιοχές του πλανήτη και η Λιβύη επιστρέφει στις εξαγωγές πετρελαίου. 

(Καθημερινή)