ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Επίδομα θέρμανσης : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Θα δίνεται και για φυσικό αέριο [παραδείγματα] Με νέους όρους δίνεται το επίδομα θέρμανσης

ΤοΒΗΜΑ Team 23.10.2020, 00:14

Ένα νέο σύστημα για το πετρέλαιο θέρμανσης με άξονα την επιδότηση των δικαιούχων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής και όχι της γεωγραφικής ζώνης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα αποφάσισε η κυβέρνηση.

Έτσι, τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια αλλά επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και κατανομής του επιδόματος ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται κάθε νοικοκυριό.

Οι αλλαγές είναι ριζικές σε αυτό το πεδίο προκειμένου να συνδεθεί το ύψος του επιδόματος με τις πραγματικές κλιματολογικές συνθήκες ακόμη και σε επίπεδο μικρού οικισμού. Έτσι για παράδειγμα, τα νοικοκυριά ενός χωριού που απέχουν μόλις μερικές χιλιόμετρα από ένα άλλο χωρίς αλλά έχουν διαφορετική θερμοκρασία.

Το βασικό επίδομα, θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και στη συνέχεια θα είναι κλιμακωτό με συντελεστές, αναλόγως των θερμαντικών αναγκών και μπορεί να φθάσει και τα 600 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης

Φέτος, επίδομα θέρμανσης θα λάβουν όχι μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και πέλετ.

Επίσης, διατηρούνται τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το δικαιούνται;

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2018) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2018 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το επίδομα φθάνει ακόμη και στη διπλάσια αξία του τιμολογίου αγοράς καυσίμου με ελάχιστο τα 80 ευρώ και μέγιστο ακόμη και τα 600 ευρώ (από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι) για τους οικισμούς με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσω taxisnet από τα νοικοκυριά και η καταβολή θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Θα έχουν τη δυνατότητα να «φορτώσουν» στο Taxisnet τα τιμολόγια αγοράς καυσίμου έως και τα τέλη Απριλίου προκειμένου να αποδείξουν την αγορά καυσίμου.

Ο φορολογούμενος θα ανεβάζει στην ΑΑΔΕ το λογαριασμό του φυσικού αερίου, υγραερίου και τον ΑΦΜ του προμηθευτή.

Ο διαχωρισμός της χώρας σε τέσσερις κλιματικές ζώνες προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος καταργείται καθώς εκπονήθηκε ολοκληρωμένη μελέτη με βάση μετεωρολογικά αλλά και γεωγραφικά δεδομένα που εκπονήθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ουσιαστικά, η μελέτη αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ενεργειακές ανάγκες σε κάθε γεωγραφικό σημείο της χώρας ώστε και ο υπολογισμός του επιδόματος να είναι δικαιότερος. Συνολικά, έγιναν υπολογισμοί για 200.000 σημεία σε όλη τη χώρα. Είναι γεγονός ότι το υφιστάμενο σύστημα είχε προκαλέσει πολλές αδικίες.

Ο τρόπος υπολογισμού

Αν σε μια ημέρα η ελάχιστη θερμοκρασία σε μια περιοχή υποχωρήσει κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου τότε αυτή η περιοχή (νοικοκυριό) εξασφαλίζει τόσες μονάδες επιδότησης όση είναι η διαφορά από τους 15,5 βαθμούς κελσίου.

Για παράδειγμα, αν η ελάχιστη θερμοκρασία διαμορφωθεί σε -10 βαθμούς τότε το νοικοκυριό που διαμένει στην περιοχή εξασφαλίζει 25,5 μονάδες (15,5 μέχρι το μηδέν και άλλες 10 μέχρι το -10).

Για κάθε ημέρα συγκεντρώνει μονάδες και αθροίζονται. Το σύνολο των μονάδων υπολογίζεται με 0,15 ή 0,2 ευρώ (δεν έχει καθοριστεί) και προκύπτει το επίδομα που δικαιούται κάθε νοικοκυριό.