ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Tι σημαίνει η προεδρία του Τζο Μπάιντεν για την βιομηχανία πετρελαίου

energypress.gr Του Ropert Rapier 

Γίνεται πολύς λόγος για τις επιπτώσεις της νίκης του Τζο Μπάιντεν στη βιομηχανία πετρελαίου. Εδώ είναι ένα σχετικό πλαίσιο που θα πρέπει να αναφέρουμε. Ο Τζορτζ Μπους ασχολούνταν στην βιομηχανία πετρελαίου. Ο αντιπρόεδρός του, ο Ντικ Τσέινι ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κοιτασμάτων πετρελαίου Halliburton. Δεν θα μπορούσατε να ζητήσετε μια πιο φιλική προς το πετρέλαιο κυβέρνηση. Ωστόσο η παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε και τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης Μπους. Την χρονιά πριν ορκιστεί ο Μπους η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά μέσα όρο ήταν 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το 2008 η παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Ο Μπάρακ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2009. Είχε εκστρατεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης εφάρμοσε πολλές πολιτικές που είχαν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας. Ήταν συχνά εχθρικός προς τη βιομηχανία πετρελαίου και επιβράδυνε την έκδοση αδειών για αγωγούς.

Τι συνέβη; Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξανόταν κάθε χρόνο κατά τα πρώτα επτά χρόνια που ο Ομπάμα ήταν στην εξουσία. Οι ΗΠΑ είδαν την ταχύτερη ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου στην ιστορία.

Από το πρώτο έτος εξουσίας του Ομπάμα έως το έβδομο η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά σχεδόν 90%. Η παραγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ επίσης αυξήθηκε. Η τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και με τη σειρά της και της βενζίνης, σημείωσαν πτώση καθώς η παραγωγή αυξήθηκε. Το 2008 η τιμή της βενζίνης ήταν κατά μέσο όρο 2,45 $ το γαλόνι. Μέχρι το 2016, είχε μειωθεί στα 1,40 $ το γαλόνι.

Τι μπορούμε να συμπεράνουμε; Πιστεύω ότι το λογικό συμπέρασμα είναι πως ο αντίκτυπος των πολιτικών ενός προέδρου στην αγορά πετρελαίου δεν είναι μεγάλος.  Ή, εάν υπάρχει αντίκτυπος, χρειάζονται χρόνια για να φανεί. 

Γιατί κατά τη θητεία του Προέδρου Ομπάμα είδαμε μια τέτοια έκρηξη στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων; Επειδή το “Hydraulic fracturing” (fracking), δηλαδή η υδραυλική ρωγμάτωση πετρελαίου,  το οποίο είδε σημαντική ανάπτυξη υπό τον Τζορτζ Μπους – ωρίμασε υπό την προεδρία Ομπάμα. Η παραγωγή αυξήθηκε παρά τις πολιτικές του Προέδρου Ομπάμα και όχι λόγω αυτών.

Αυτό μας φέρνει πίσω στον Τζο Μπάιντεν. Κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμόσει παρόμοιες πολιτικές με τον Μπάρακ Ομπάμα. Πιθανότατα θα δούμε πιο αργή έγκριση αγωγών και λιγότερες γεωτρήσεις σε δημόσια εδάφη. Δεν θα δούμε όμως απαγόρευση του fracking. Άλλωστε αυτή δεν ήταν ποτέ μια ρεαλιστική επιλογή. 

Αλλά ο αντίκτυπος του Μπάιντεν στη συνολική πετρελαϊκή βιομηχανία θα εξασθενίσει σε σχέση με τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στη βιομηχανία. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που μπορεί να έχει ο Τζο Μπάιντεν στη βιομηχανία πετρελαίου θα ήταν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πράγμα που θα επέτρεπε στην κάμψη της ζήτησης πετρελαίου. Καμία άλλη πολιτική δεν θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Νομίζω ότι ο αντίκτυπος του Τζο Μπάιντεν στη βιομηχανία πετρελαίου θα είναι όπως εκείνος των προκατόχων του. Θα περάσει ορισμένες πολιτικές που μπορεί να έχουν μικρό, σταδιακό αντίκτυπο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά αυτά τα πράγματα είναι απλώς “θόρυβος” μπροστά σε μακροοικονομικούς παράγοντες όπως η νέα τεχνολογία (είτε πρόκειται για fracking ή περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα) και μια μαζική πανδημία.