Ήπια ανοδικά το αργό

Με μικρά κέρδη έκλεισε το αργό την Τρίτη στον απόηχο της συνεδρίασης μιας τεχνικής επιτροπής του ΟΠΕΚ+ η οποία φάνηκε να στρώνει το έδαφος για το πάγωμα της σχεδιαζόμενης αύξησης της παραγωγής από το επόμενο έτος. 

Η επιτροπή του ΟΠΕΚ+ που παρακολουθεί την εξέλιξη της ζήτησης στις αγορές δεν πρότεινε επίσημα την αναβολή της προγραμματισμένης για τον Ιανουάριο αύξησης της παραγωγής, ωστόσο προειδοποίησε ότι όλες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αναλάβουν δράση στην επόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού σε δύο εβδομάδες.

Οι υπουργοί Ενέργειας του ΟΠΕΚ+ βρίσκονται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας αναβολής κατά τρεις με έξι μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην συνάντηση των υπουργών στις 30 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου.

“Όλες οι συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, προετοιμασμένες και έτοιμες να αναλάβουν δράση, εάν είναι αναγκαίο, με βάση τις συνθήκες στην αγορά”, προειδοποίησε ο Οργανισμός.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 9 cents ή 0,2% και έκλεισε στα 41,43 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για εβδομαδιαία άνοδο κατά 100.000 βαρέλια στην εγχώρια αγορά, μαζί με αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 300.000 βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια. 

capital.gr