Το πετρέλαιο υποχώρησε από τα υψηλά οκταμήνου, εν μέσω διαφαινόμενης έντασης στον OPEC+

Πέμπτη, 26-Νοε-2020 22:40 capital.gr

Το πετρέλαιο απώλεσε τα υψηλά οκταμήνου την Πέμπτη, καθώς η ένταση μεταξύ μελών του ευρύτερου καρτέλ του OPEC+ αυξάνεται λίγες ημέρες πριν από μία σύνοδο – κλειδί στην οποία θα συζητηθεί μια ενδεχόμενη παράταση των περικοπών στην παραγωγή, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη των τιμών.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε κατά 1,6%, στα 47,80 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρούσε κατά 72 σεντς ή 1,6%, στα 44,99 δολ. το βαρέλι στη 1 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (8 μ.μ. ώρα Ελλάδος), όταν και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών έλαβε τέλος, λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Οι συναλλαγές της Πέμπτης θα καταγραφούν επισήμως την Παρασκευή.

Ανώτερος Ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος άσκησε κριτική στον OPEC, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες των κρατών μελών του οργανισμού πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψιν όταν τους ζητείται να μειώσουν την πετρελαϊκή τους παραγωγή. Ο πρόεδρος του OPEC  σημείωσε νωρίτερα σήμερα ότι το καρτέλ πρέπει να παραμείνει ιδιαίτερα προσεκτικό στις κινήσεις του, καθώς τα στοιχεία που διαθέτει επισημαίνουν κίνδυνο νέας υπερπροσφοράς αργού στις αρχές του 2021. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το οποίο είχε περικοπεί με τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί νωρίτερα εντός του 2020 έχει επανέλθει στην αγορά.

Μολονότι αναμένεται παράταση των περικοπών στην παραγωγή, το πρόσφατο ράλι του αργού δίνει επιπλέον επιχειρήματα σε χώρες που δυσανασχετούν με τη συμμόρφωση στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζει σε σημείωμά του ο  Paul Horsnell της Standard Chartered. Το trading σήμερα κινήθηκε σε χαμηλούς όγκους λόγω της αργίας στις ΗΠΑ.

“Η μετά εμβόλιον και μετά νίκη Μπάιντεν ανοδική πορεία του πετρελαίου είναι ευχή και κατάρα για τη Σαουδική Αραβία και τον στενότερο πετρελαϊκό σύμμαχό της, το Κουβέιτ, καθώς το ράλι οδηγεί πολλές χώρες να ζητούν ειδικές εξαιρέσεις”, σημειώνει ο αναλυτής.

Το αργό έχει σημειώσει “άλμα” 26% τον Νοέμβριο, μετά τη γνωστοποίηση ότι η ύπαρξη εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων, κάτι που δημιουργεί ελπίδες για άμεση ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης στις αρχές του νέου έτους.

Η ταχεία αύξηση της τιμής του αργού ενισχύει τον φόβο της Ρωσίας, μέλους του ευρύτερου OPEC+, ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, σαμποτάροντας την προσπάθεια του καρτέλ να συγκρατήσει την υπερπροσφορά.

Ο OPEC+, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αναλυτές και traders, αναμένεται να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή για ακόμη τρεις μήνες.

Μια απεργία, τέλος, του προσωπικού ασφαλείας στη Νορβηγία, απειλεί ένα μέρος της παραγωγής πετρελαίου και αερίου στη χώρα, καθώς δύο πεδία ενδέχεται να κλείσουν εάν το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί μέχρι το σαββατοκύριακο.