ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πτώση 1,7% για το αργό

capital.gr

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη στο κλίμα αβεβαιότητας που διαμόρφωσε η απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να αναβάλουν την απόφαση για τα επίπεδα της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Ο Οργανισμός συνεδρίασε χθες και ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει και σήμερα με τη συμμετοχή της Ρωσίας και άλλων παραγωγών, με στόχο να εξεταστεί αν η προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα προχωρήσει κανονικά ή θα “παγώσει” για ένα διάστημα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία και πάλι σε ύφεση. Οι αγορές προεξοφλούσαν μια απόφαση για την καθυστέρηση της αύξησης της παραγωγής κατά μερικούς μήνες.

Η συνεδρίαση του Οργανισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, καθώς οι χώρες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για να αμβλύνουν τις διαφορές τους. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του αργού, εν μέσω της αισιοδοξίας από την ανάπτυξη των εμβολίων, έχει περιπλέξει την κατάσταση, με ορισμένα μέλη του Οργανισμού να μην αποδέχονται μια νέα παράταση των περικοπών που θα σημαίνει λιγότερα έσοδα για τα ταμεία τους.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 79 cents ή 1,7% και έκλεισε στα 44,55 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 23 Νοεμβρίου.