Κέρδη 1,6% για το αργό εν μέσω “στοιχημάτων” για επέκταση των περικοπών του OPEC

Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 22:31 capital.gr

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης το πετρέλαιο, εν μέσω “στοιχημάτων” ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του θα επεκτείνουν την υφιστάμενη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή τους και το νέο έτος αλλά και των νέων στοιχείων που έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

“Οι διαρροές από υψηλόβαθμους αξιωματούχους” που συμμετέχουν στις συνομιλίες του σχήματος OPEC+ φαίνεται “να δείχνουν ότι η αμφίβολη τρίμηνη παράταση (των περικοπών στην παραγωγή) βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτερος αναλυτής της αγοράς πετρελαίου του The Price Futures Group, Phil Flynn. 

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο OPEC+ ανακοίνωσε ότι ανέβαλλε την επίσημη συνάντησή του για δύο ημέρες, μέχρι την Πέμπτη.

Το “κλίμα φαίνεται να είναι πολύ πιο διπλωματικό και οι πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο”, ανέφερε η Amena Bakr, επικεφαλής απεσταλμένη του OPEC στην Energy Intelligence την Τετάρτη.

Η καθυστέρηση στη συνάντηση του OPEC+ προκάλεσε ανησυχίες ότι οι διαφωνίες μεταξύ των “στρατοπέδων” εντός της συμμαχίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα, παρά τις ανησυχίες ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που καταγράφεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα συνεχίζει να κρατά περιορισμένη τη ζήτηση αργού.

Ο Tariq Zahir, διευθύνων σύμβουλος της Tyche Capital Advisors, δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία για παράταση των υφιστάμενων περικοπών κατά τρεις μήνες, από τον Ιανουάριο. Οι περικοπές παραγωγής ανέρχονται σήμερα στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα και προγραμματίζονται να μειωθούν κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, πρόσθετη ώθηση στην αγορά έδωσαν σήμερα δύο ακόμη θετικές ειδήσεις. Η πρώτη είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού των Pfizer και BioNTech, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ελπίδες για φως στην άκρη του τούνελ της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, τα οποία σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας υποχώρησαν κατά 700.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας μείωση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

Έτσι, την Τετάρτη το αργό τύπου West Texas Intermediate κέρδισε 73 σεντς ή 1,6% και έκλεισε στα 45,28 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο κατά 83 σεντς ή κατά 1,8% και τερμάτισε την ημέρα στα 48,25 δολάρια το βαρέλι.