ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Οι ελπίδες για το εμβόλιο του κορονοϊού έστειλαν το Brent πάνω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι

capital.gr

Η αυξημένη δραστηριότητα, στο θέμα των εμβολίων και των εμβολιασμών ενάντια στην Covid-19, που αναμένεται να επιφέρει ανάκαμψη της ζήτησης θεωρήθηκε από τους επενδυτές πιο σημαντική από το γεγονός πως αυξήθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ και αυτό οδήγησε το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 50 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη δυτική χώρα η οποία ξεκίνησε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού την Τρίτη, ωστόσο η διανομή και χορήγηση των εμβολίων ανά τον κόσμο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και η ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης μοιάζει ακόμη μακρινή για πολλές περιοχές του πλανήτη.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αργό τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, κατέγραψε κέρδη, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, αυτή τη φορά της τάξης του 2,6%, στα 50,13 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου κέρδισε 2,5%, στα 46,67 δολάρια το βαρέλι.

Τα futures του αργού ανέκαμψαν από τις απώλειες που σημείωσαν στις αρχές της εβδομάδας, μετά το υψηλό εννεαμήνου το οποίο σημειώθηκε την Παρασκευή, μετά την απόφαση του OPEC+ να προσθέσει 500.000 βαρέλια στην ημερήσια παγκόσμια παραγωγή του από τον Ιανουάριο. 

Η ανησυχία για μια επίθεση σε μια ιρακινή πετρελαιοπαραγωγό περιοχή έδωσε επίσης υποστήριξη. Δύο πηγάδια σε ένα μικρό χωράφι πυρπολήθηκαν από εκρηκτικά την Τετάρτη, αλλά η συνολική παραγωγή από το πεδίο δεν επηρεάστηκε.