ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Βουτιά σχεδόν 2% για το αργό με φόντο την ασυμφωνία στον OPEC+

capital.gr

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο την Δευτέρα καθώς ο OPEC και οι σύμμαχοι του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση για τα επίπεδα της παραγωγής τις επόμενες εβδομάδες.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του OPEC και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών (OPEC+) για τα επίπεδα της παραγωγής ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία και θα συνεχιστεί αύριο.

Η πλειοψηφία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που απαρτίζουν το σχήμα OPEC+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, αντιτίθεται στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, η Ρωσία και το Καζακστάν θέλουν μια αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων των δύο χωρών.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 90 cents ή σχεδόν 1,9% και έκλεισε στα 47,62 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Μαρτίου, υποχώρησε σε ποσοστό 1,4% και έκλεισε στα 51,09 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο de facto ηγετών των ομάδων που απαρτίζουν τον OPEC+ καταδεικνύει ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες καλούνται για άλλη μια φορά να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση, αποφεύγοντας από τη μία την υπερπροσφορά στην ήδη εύθραυστη αγορά πετρελαίου αλλά ικανοποιώντας παράλληλα την επιθυμία πολλών μελών να αυξήσουν τις πωλήσεις αργού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αμερικής, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος με συνέπεια τίθεται υπέρ του αυστηρού ελέγχου της προσφοράς πετρελαίου, επισήμανε για μια ακόμη φορά τους κινδύνους που εγκυμονούν. Όπως τόνισε το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες έχει αυξήσει τους οικονομικούς κινδύνους, παρότι η διάθεση των εμβολίων έχει τονώσει τις τιμές του αργού. “Κινδυνεύοντας να θεωρηθώ πεσιμιστής, θέλω να επιστήσω την προσοχή. Η νέα παραλλαγή του ιού αποτελεί μια ανησυχητική και απρόβλεπτη εξέλιξη”, δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης των χωρών του OPEC+ τη Δευτέρα.