ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Ράλι για το αργό, επέστρεψε πάνω από τα $50

energypress.gr

Ράλι σημειώνουν οι τιμές του αργού, με το αμερικανικό συμβόλαιο να σκαρφαλώνει πάνω από τα $50 στον απόηχο της δέσμευσης της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής της τον επόμενο μήνα, αντίθετα με τα περισσότερα μέλη του OPEC+ που συμφώνησαν να κρατήσουν σταθερή την παραγωγή τους.

Τα futures του αργού στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν να σημειώνουν άλμα έως 5,1%, νωρίτερα, ξεπερνώντας το επίπεδο των $50 το βαρέλι για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο. 

Η Σαουδική Αραβία δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον όγκο της μείωσης. Η κίνηση αυτή του ντε φάκτο επικεφαλής του OPEC λύνει το αδιέξοδο που είχε διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία που επιθυμούσε αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα. 

Αυτή την ώρα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κερδίζει 2,31 δολ. στα $49,93 το βαρέλι. Το Brent Μαρτίου προσθέτει $2,12 στα $53,21 το βαρέλι. 

Οι θέσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του OPEC+ ήταν διαμετρικά αντίθετες: το Ριάντ επιθυμούσε την ακύρωση της αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα αυτό το μήνα, ενώ η Μόσχα ήθελε μια αύξηση κατά το ίδιο ποσό, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού η Σαουδική Αραβία θα περιορίσει την παραγωγή της, ενώ η Ρωσία και το Καζακστάν θα αυξήσουν τα επίπεδα της παραγωγής τους τον επόμενο μήνα κατά συνολικά 75.000 βαρέλια την ημέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο. 

Τα υπόλοιπα μέλη του OPEC+ αναμένεται να κρατήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους. 

(capital.gr)