ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Τρίτη συναπτή ημέρα κερδών για το πετρέλαιο

capital.gr

Την τρίτη συναπτή άνοδό τους κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, με βάση τη μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ, αλλά και την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να διακηρύξει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές στα επίπεδα παραγωγής της για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

“Τα τωρινά επίπεδα τιμών βασίζονται στη συγκλονιστικής σημασίας δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας”, ανέφερε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής πετρελαϊκών αγορών στην Rystad Energy. “Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει πόσο ευμετάβλητα είναι τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, ακόμη και στη βάση της δραστηριότητας μίας και μόνης χώρας”, συμπλήρωσε.

“Για μεγαλύτερη σταθερότητα, πρέπει η στήριξη των τιμών να μην είναι τεχνητή, αλλά να βασίζεται στη ζήτηση”, σημειώνει ακόμη ο Tonhaugen. “Αυτό είναι πιθανό να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2021”.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου, πρόσθεσε 8 σεντς ή 0,2%, στα 54,38 δολάρια το βαρέλι. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 20 σεντς ή 0,4%, κλείνοντας στα 50,83 δολ. το βαρέλι.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ κατέδειξαν την Τετάρτη μείωση κατά 8 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου, έναντι προβλέψεων για μείωση 1,2 εκατ. βαρελιών που προέβλεπαν αναλυτές της IHS Μarkit.

Νωρίτερα εντός της εβδομάδας, η Σαουδική Αραβία προκάλεσε έκπληξη στους traders ανά τον κόσμο, ανακοινώνοντας περικοπές στην παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.