Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο υπό τον φόβο αναζωπύρωσης της πανδημίας

Πηγή: capital.gr

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, οδηγώντας σε πτώση σε επίπεδο εβδομάδας το αμερικανικό αργό, μετά την απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η αναζωπύρωση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα και την νοτιοανατολική Ασία δημιουργεί ανησυχίες για την βραχυπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,4 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιανουαρίου. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αψήφησαν τις προσδοκίες για μέση μείωση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με αναλυτές της S&P Global Platts. Την Πέμπτη, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), είχε ανακοινώσει ότι τα  αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα έως τις 15 Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία της ΕΙΑ έδειξαν ωστόσο ότι τα αποθέματα αργού στο κέντρο αποθήκευσης Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν κατά περίπου 4,7 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα.

“Πιστεύουμε ότι οι τιμές αργού θα συνεχίσουν να είναι αρκετά ασταθείς, αλλά θα βρίσκουν μερική στήριξη όσο η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει τις περικοπές και αν το αμερικανικό δολάριο παραμείνει αδύναμο”, δήλωσε ο Tariq Zahir, υψηλόβαθμο στέλεχος της Tyche Capital Advisors. Ωστόσο, εάν η διάθεση εμβολίων κατά του κορονοϊού εξακολουθεί να είναι προβληματική, “θα μπορούσαμε να δούμε τη ζήτηση (πετρελαίου) να πλήττεται ακόμη περισσότερο”.

Από το μέτωπο της ζήτησης, τα κρούσματα κορονοϊού επανεμφανίστηκαν στην Κίνα με 103 νέες λοιμώξεις, σημειώνοντας την 11η ημέρα με περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε σε lockdown για πρώτη φορά μετά από μήνες. Εν τω μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή το πρώτο του lockdown.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα νέα κρούσματα στην περιοχή ενισχύονται, καθώς έρχονται λίγο πριν από το Νέο Σεληνιακό Έτος, μια δημοφιλή εορταστική περίοδος στην Ασία.

“Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, όχι μόνο επειδή η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου στον κόσμο και της αγοράς που βοήθησε τις τιμές του πετρελαίου να ανακάμψουν περισσότερο, αλλά και γιατί πλησιάζει η περίοδος για το Νέο Σεληνιακό Έτος”, δήλωσε η Louise Dickson, αναλύτρια αγορών πετρελαίου στη Rystad Energy.

“Η περίοδος αυτή φέρνει παραδοσιακά μεγάλη κατανάλωση καυσίμων στην Κίνα, αλλά η χώρα επιβάλει περιοριστικά μέτρα τώρα και προτρέπει τους ανθρώπους να μην ταξιδέψουν, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει ένα πλήγμα για τη ζήτηση πετρελαίου”

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου έχασε 86 cents ή 1,6% και έκλεισε στα 52,27 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε απώλειες 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου, έχασε 69 cents ή 1,2% για να κλείσει στα 55,41 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,6% για την εβδομάδα.