ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου το συνέδριο του ΙΕΝΕ με θέμα “Πράσινα υγρά καύσιμα και ενεργειακή μετάβαση”

energypress.gr

Ο ρόλος των πράσινων υγρών καυσίμων στην ενεργειακή μετάβαση,  ιδιαίτερα σε σχέση και με τους ευρωπαϊκούς στόχους για μηδενισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, η εξέχουσα σημασία τους για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και των μεταφορών και οι προκλήσεις που προκύπτουν πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο του διαδικτυακού διήμερου συνεδρίου με τίτλο “Green Liquid Fuels of the Future”, το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2021. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΙΕΝΕ, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι από τον κλάδο της Ενέργειας, της Βιομηχανίας και των Μεταφορών, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας. Ακόμη, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, ενώ στους ομιλητές συγκαταλέγεται και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δρ. Γιώργος Κρεμλής.

Καθώς προχωράμε προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία – με βαθύ μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στους πόρους και την κοινωνία – ο ρόλος των υδρογονανθράκων για την απανθρακοποίηση των «δύσκολων» κλάδων συνήθως παραβλέπεται στον δημόσιο διάλογο. Εν τω μεταξύ, ο τομέας των μεταφορών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης υγρών καυσίμων και τώρα απαιτείται να μειώσει περίπου το 90% των εκπομπών του έως το 2050, έχει επείγουσα ανάγκη για πληθώρα λύσεων χαμηλού άνθρακα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των μεταφορών.

Την ίδια στιγμή, η συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας βασίζεται σχεδόν κατά 54% στο πετρέλαιο, εκ του οποίου το 50% αντιστοιχεί στις μεταφορές (στοιχεία 2019), ενώ τα τέσσερα διυλιστήρια που λειτουργούν για την προμήθεια ολόκληρης της εγχώριας αγοράς εξάγουν περίπου το 60% της παραγωγής τους σε γειτονικές και άλλες χώρες. Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους για την ενεργειακή μετάβαση εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον. Το φάσμα των επιλογών για την παραγωγή υγρών καυσίμων είναι ευρύ και περιλαμβάνει πρώτες ύλες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως προηγμένα βιοκαύσιμα, βιομάζα, καύσιμα από απόβλητα και πλαστικά αλλά και συνθετικά καύσιμα από πράσινο υδρογόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοί εμπειρογνώμονες, κορυφαία στελέχη της Βιομηχανίας, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών θα συζητήσουν πάνω στις καινοτομίες, τις διαφορετικές χρήσεις και το μέλλον των πράσινων υγρών καυσίμων. Οι διακεκριμένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και τις υπάρχουσες ανάγκες, το όραμα πίσω από τα πράσινα υγρά καύσιμα και την ακολουθούμενη στρατηγική σε κάθε κλάδο και πεδίο, ενώ θα παρουσιάσουν και μια σειρά από καινοτόμα έργα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Οι παρεμβάσεις των ομιλητών θα αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα των αναγκών που προκύπτουν – στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης – για τα καύσιμα σε ολόκληρο τον κλάδο των μεταφορών και θα εξετάσουν επίσης εναλλακτικές εφαρμογές στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο συνοψίζονται ως εξής:

  • «Πράσινη Συμφωνία: Απανθρακοποίηση έως το 2050 και ο βασικός ρόλος των υγρών καυσίμων».
  • «Ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας και το όραμά του 2050».
  • «Οδικές μεταφορές: Οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών».
  • «Το μέλλον των καυσίμων αεροπορίας και ναυτιλίας».

Τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο έχουν ήδη επιβεβαιώσει κορυφαίες εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, BP, Repsol, OMV, NESTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ELINOIL, Aegean Airlines αλλά και του Fuels Europe, του κορυφαίου οργανισμού του κλάδου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε livestreaming και η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε προεγγραφή εδώ