ΙΕΝΕ: Κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και των επιχειρήσεων συζητούν για τα πράσινα υγρά καύσιμα

energypress.gr

Τα πράσινα υγρά καύσιμα και η σημασία τους για την ενεργειακή μετάβαση,  ιδιαίτερα στους κλάδους της βιομηχανίας και των μεταφορών και οι προκλήσεις που προκύπτουν σε αυτό το νέο, δυναμικό περιβάλλον θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαδικτυακού διήμερου συνεδρίου με τίτλο “Green Liquid Fuels of the Future”, το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2021. 

Καθώς προχωράμε προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία – με βαθύ μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στους πόρους και την κοινωνία – ο ρόλος των υδρογονανθράκων για την απανθρακοποίηση των «δύσκολων» κλάδων συνήθως παραβλέπεται στον δημόσιο διάλογο. Εν τω μεταξύ, ο τομέας των μεταφορών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης υγρών καυσίμων και τώρα απαιτείται να μειώσει περίπου το 90% των εκπομπών του έως το 2050, έχει επείγουσα ανάγκη για πληθώρα λύσεων χαμηλού άνθρακα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των μεταφορών.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι από τον κλάδο της Ενέργειας, της Βιομηχανίας και των Μεταφορών, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας. Ακόμη, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, ενώ στους ομιλητές συγκαταλέγονται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δρ. Γιώργος Κρεμλής. 

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής και η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Λιάνα Γούτα. Στους ομιλητές του συνεδρίου συγκαταλέγονται επίσης κορυφαίοι εκπρόσωποι από τον ενεργειακό κλάδο, τη βιομηχανία και τις μεταφορές καθώς και από την πολιτική ηγεσία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών: 

 • Δρ. Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Επιστημονικός Συντονιστής της E3Modelling και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.
 • John Cooper, General Director FuelsEurope.
 • Peter Mather, Chairman of BP Europe, BP UK
 • Oscar Sastron, Low Carbon Fuels Leader, REPSOL
 • Γιώργος Γκοβατζιδάκης, Network Planning & Development Director, Aeronautical Engineer, Aegean Airlines.
 • Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ   
 • Δρ. Νίκος Λιάπης, Chief Operation Officer, ΕΛΙΝΟΙΛ
 • Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, MotorOil
 • Laurent Maurel, Senior Vice President European Public Affairs, TOTAL.
 • Khurram Gaba, Policy Planning Executive, EXXONMOBIL.
 • Johanna Atzmannstorfer, Head of Brussels Office International & Governmental Relations, OMV
 • Jonathan Wood, Vice-President Europe-Aspac, Renewable Aviation, NESTE

Οι διακεκριμένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και τις υπάρχουσες ανάγκες, το όραμα πίσω από τα πράσινα υγρά καύσιμα και την ακολουθούμενη στρατηγική σε κάθε κλάδο και πεδίο, ενώ θα παρουσιάσουν και μια σειρά από καινοτόμα έργα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Οι παρεμβάσεις των ομιλητών θα αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα των αναγκών που προκύπτουν – στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης – για τα καύσιμα σε ολόκληρο τον κλάδο των μεταφορών και θα εξετάσουν επίσης εναλλακτικές εφαρμογές στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο συνοψίζονται ως εξής:

 • «Πράσινη Συμφωνία: Απανθρακοποίηση έως το 2050 και ο βασικός ρόλος των υγρών καυσίμων».
 • «Ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας και το όραμά του 2050».
 • «Οδικές μεταφορές: Οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών».
 • «Το μέλλον των καυσίμων αεροπορίας και ναυτιλίας».

Τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο έχουν ήδη επιβεβαιώσει διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, BP, Repsol, OMV, NESTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ELINOIL, Aegean Airlines αλλά και του Fuels Europe, του κορυφαίου οργανισμού του κλάδου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε livestreaming και η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε προεγγραφή εδώ