Αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη παραγωγή θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, εκτιμούν τα επενδυτικά ταμεία

energypress.gr

Αυξημένες τιμές πετρελαίου προβλέπουν πλέον οι επενδυτές, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας και η έμφαση που δίνεται πλέον στο περιβαλλοντικό σκέλος αναμένεται να ασκήσουν περιορισμούς στην αύξηση της παραγωγής διεθνώς στο εξής.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Reuters, πρόκειται για αλλαγή πλεύσης εκ μέρους των επενδυτικών ταμείων που κατά τη διάρκεια του 2020 υιοθετούσαν μια απαισιόδοξη οπτική για την τιμή. Κατά τους τελευταίους μήνες η άνοδος της τιμής υπήρξε έντονη με το Brent να έχει αυξηθεί κατά 59% από το Νοέμβριο και το WTI κατά 54%.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ντέιβιντ Ταβίλ, συνιδρυτή της Maglan Capital: “Ως το καλοκαίρι τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί εγκαίρως για τις θερινές μετακινήσεις και τα πράγματα θα ανέβουν απότομα”. Ο ίδιος αναμένει τιμές στα 70-80 δολάρια για το Brent ως τα τέλη του έτους και επενδύει σε ανεξάρτητους παραγωγούς αργού που θα επωφεληθούν από την κίνηση.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι παραγωγοί θα επένδυαν και πάλι στη νέα παραγωγή καθώς οι τιμές αυξάνονται, αλλά οι πιέσεις που ασκούνται για περιβαλλοντικούς λόγους αναμένεται να οδηγήσουν σε μια πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου με αποτέλεσμα ανεβασμένες τιμές. Στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της παραγωγής αναμένεται να είναι αργή και να μη φτάσει τα υψηλά του 2019 πριν το 2023.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Λουι Λε Με, επικεφαλής της Westbeck Capital Management, δήλωσε πως “οι πετρελαϊκές πρόκειται να επιστρέψουν στο προσκήνιο μετά από πολύ καιρό. Έχουμε όλα τα συστατικά για μια πολύ καυτή αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια”.