ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αντιμέτωπες με ζημιές 400 δισ. δολαρίων οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες

energypress.gr

Ο μετασχηματισμός των ενεργειακών εταιρειών προκειμένου να ευθυγραμμισθούν με τις απαιτήσεις βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, θα τις φέρει αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να υποστούν ευρείας κλίμακας ζημιές.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων (NRGI), ο μετασχηματισμός αυτός θα επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες (NOCs), οι οποίες την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, στη μετάβασή τους σε δραστηριότητες που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Από αυτό το ποσό τα 400 δισ. δολάρια, ενδέχεται να μην αποδώσουν και να καταγραφούν ως ζημιές στους ισολογισμούς τους, εκτός και αν όπως επισημαίνει η έκθεση οι τιμές του πετρελαίου στο διάστημα αυτό παραμείνουν υψηλότερα από τα 40 δολάρια το βαρέλι. 

Οι μεγάλες ιδιωτικές πετρελαϊκές όπως οι ΒP, Total και Shell έχουν υποβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου σε ένα εύρος 50 με 60 δολάρια, το βαρέλι, ωστόσο μερίδα αναλυτών κάνει λόγο για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, αναλόγως με το σενάριο της ενεργειακής μετάβασης.

«Οι δαπάνες των κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών είναι ένα πολύ αβέβαιο στοίχημα», τονίζει ο Ντέιβιντ Μάνλεϊ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής στο NRGI και εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

«Θα μπορούσαν να αποδώσουν ή θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για οικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες εταιρείες και να απαιτήσουν μελλοντικά σχέδια διάσωσης τα οποία είναι ακριβά για τον κόσμο».

Πολλές από αυτές τις εταιρείες προέρχονται από χώρες στις οποίες περί των 280 εκατ. ανθρώπων ζουν στα όρια της φτώχειας και το ενδεχόμενο τα κεφάλαια που θα προορίζονταν για την υγεία, την εκπαίδευση, ή στη διαφοροποίηση της οικονομίας, να κατευθυνθούν για να διασώσουν τις πετρελαϊκές, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική κρίση. 

Όπως υπογραμμίζει η έκθεση χώρες όπως η Σαουδική Αραβία δεν θα επηρεαστούν από το δυσμενές σενάριο, σε αντίθεση με τις χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής. 

Το υψηλά επίπεδα χρέους είναι ήδη ένα ζήτημα για τη μεξικανική Pemex, όπως και τη Sonangol της Αγκόλας, ενώ επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση στην SOCAR του Αζερμπαϊτζάν και στην NNPC της Νιγηρίας. Καταλήγοντας η έκθεση αναφέρει ότι σεάλλες χώρες που πρέπει να επανεξετασθούν οι επενδύσεις είναι η Αλγερία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Μοζαμβίκη, η Βενεζουέλα και το Σουρινάμ.  

(moneyreview.gr)