ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Θα μετρούν και οι αποδείξεις με μετρητά στην εφορία

capital.gr Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αλλάζει εκ βάθρων ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αποδείξεων. Από φέτος- κατά πάσα πιθανότητα -θα μετρούν και οι χάρτινες αποδείξεις για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων (δεν αποκλείεται να αυξηθεί εφόσον μετρούν και οι χάρτινες αποδείξεις). Το σχέδιο με τις επερχόμενες όπως προαναφέρθηκε αλλαγές, θα ενεργοποιηθεί  φέτος και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη (ΑΝΤ1) θα προβλέπει ότι:

1. Το 30%, τουλάχιστον του εισοδήματος των φορολογούμενων θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα ή και με μετρητά.  Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών θα λαμβάνει υπόψη του τόσο τις αποδείξεις που εκδίδονται μετά την πληρωμή με μετρητά όσο και αυτές που εκδίδονται μετά την πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή με ebanking.  

2. H φορολογική διοίκηση σχεδιάζει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποία οι φορολογούμενοι με το κινητό τους θα μπορούν να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία. Η εφαρμογή σύμφωνα με πληροφορίες θα διατίθεται από το Google Play και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει ειδικό κωδικό -QR Code-  που περιλαμβάνεται στην απόδειξη. Ήδη πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις με QR Code. Η εφαρμογή, σε μηδενικό χρόνο θα ενημερώνει τον πολίτη εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή εάν είναι προϊόν παράνομης ταμειακής μηχανής.

3. Ωστόσο, οι πιο εξελιγμένες ταμειακές, οι εικονικές ταμειακές μηχανές, (VCR) θα είναι συνδεδεμένες αφενός με την εφορία, αφετέρου θα αποστέλλουν τις “χάρτινες” αποδείξεις στους καταναλωτές με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με sms . ‘Ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να εκδίδουν τυπωμένες αποδείξεις και αποστέλλουν στους πελάτες τους την εικονική απόδειξη. Βέβαια, στην παρούσα φάση οι ανωτέρω επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δεν ήταν συνδεδεμένες με την εφορία, κάτι όμως που μπορούν να πράξουν πλέον, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές και στη φορολοταρία. Στην κλήρωση θα μπουν όλες οι αποδείξεις ακόμα και αυτές που εκδίδονται σε χαρτί ή αποστέλλονται με sms στο κινητό του φορολογούμενου. Τα χρηματικά έπαθλα θα βελτιωθούν και σίγουρα οι νικητές θα κερδίζουν περισσότερα από 1.000 που προβλέπεται σήμερα για 1.000 τυχερούς.  Σε αλλαγές όμως αναμένεται να προχωρήσει και και στις e-αποδείξεις που θα εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι. Με δεδομένο ότι η πανδημία διέλυσε την κατανάλωση με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύσεις έτσι ώστε να μην πληρώσει κανείς πρόσθετο φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% ή  ακύρωση του πέναλτι φόρου 22%. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου, πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.