ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Πετρέλαιο: “Βουτιά” 7% με το βλέμμα στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη και στις εντάσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

capital.gr

Με “βουτιά” 7% έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, σημειώνοντας απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε πάνω από δύο εβδομάδες, με ορισμένους αναλυτές να ανησυχούν για την αύξηση των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και για την επιβράδυνση της διάθεσης εμβολίων στην Ευρώπη.

“Οι εντάσεις ΗΠΑ-Ρωσίας αυξάνονται, με τις ΗΠΑ να απειλούν κυρώσεις στη Ρωσία”, δήλωσε ο Phillip Streible, υψηλόβαθμο στέλεχος της Blue Line Futures. “Ένας τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει είναι να στοχεύσει τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου
πλημμυρίζοντας την αγορά με πετρέλαιο”

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δολοφόνος, απάντησε “ναι”. Στη συνέχεια, η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακαλεί τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου σημείωσε απώλειες 4,60 δολ. ή 7,1% στα 60 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, το συμβόλαιο Μαΐου για το πετρέλαιο τύπου Brent έχασε 4,72 δολ. ή 6,9% στα 63.28 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως τόσο το WTI όσο και το Brent, έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου.

Η αργή διανομή εμβολίων στην Ευρώπη αποτέλεσε επίσης βαρίδιο για το αργό, αναφέρουν οι αναλυτές, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την ταχύτητα της ανάκαμψης της ζήτησης αργού.

“Ακόμα κι αν το εμβόλιο της AstraZeneca ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού, αυτό πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο ζήτημα εμβολιασμού που προκύπτει καθώς οι χώρες αγωνίζονται να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ενώ ανακαλύπτονται συνεχώς νέες μεταλλάξεις”, δήλωσε ο Louise Dickson, αναλυτής αγορών πετρελαίου στην Rystad Energy.