ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Το μπλοκάριασμα στη διώρυγα του Σουέζ «έστειλε» το πετρέλαιο πάνω από τα 60 δολάρια

insider.gr

ο χάος που δημιουργείται στο εμπόριο από το μπλοκάρισμα του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given» στη διώρυγα του Σουέζ έδωσε περαιτέρω «καύσιμα» στο πετρέλαιο.

Έτσι το συμβόλαιο αργού παράδοσης Μαϊου και Ιουνίου κατέγραψαν άνοδο 2,34% στα 60,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του Brent διαπραγματεύτηκε πέριξ των 64 δολαρίων το βαρέλι.

Η κατάσταση στη διώρυγα δεν είναι εύκολη καθώς αναλυτές εκφράζουν την ιδέα πως ίσως χρειαστεί δια του αέρος να φύγει ένας μεγάλος όγκος των εμπορευματοκιβωτίων.

Σουέζ

H εταιρεία αποτιμά την κυκλοφορία εμπορευμάτων διάμεσου του καναλιού στα 5,1 δισ. δολάρια την ημέρα προς δυσμάς, και στα 4,5 δισ. δολάρια προς ανατολάς. Το κλείσιμο της διώρυγας, δυσκολεύει μια ήδη καταπονημένη εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο Jon Gold, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας λιανικού εμπορίου. «Πολλές εταιρείες συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις καθυστερήσεις που προκαλεί η πανδημία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι νέες καθυστερήσεις θα προσβάλλουν περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα και θα προκαλέσουν επιπλέον προκλήσεις».