ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Όλα τα μέτρα για την στήριξη της αγοράς τον Απρίλιο

capital.gr Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η διατήρηση του lockdown, αναγκάζει την κυβέρνηση να “ρίξει” χρήμα στην αγορά και τον Απρίλιο για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Με ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, το επίδομα των 534 ευρώ, την επιστρεπτέα νούμερο 7, και μηδενικά ενοίκια για τις κλειστές, επιχειρείται να τονωθεί η ελληνική οικονομία στα πρώτα βήματα του ανοίγματος της αγοράς μετά από ένα σκληρό διάστημα όπου το λιανεμπόριο και η εστίαση είδαν τις πληγές τους να μεγεθύνονται.  Επίσης το οικονομικό επιτελείο στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανακοινώσει ένα δεύτερο πακέτο για την στήριξη της εστίασης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική  λειτουργία. Με αντίστοιχο πακέτο θα ενισχυθεί και ο τουριστικός κλάδος αλλά περί τα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο στήριξης της εστίασης θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητα τους ακόμα και να προμηθευτούν ότι είναι αναγκαίο για τη λειτουργία τους. 

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

–   Μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο για τις 210.000 που παραμένουν κλειστές. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ) θα συνεχίζουν και τον επόμενο μήνα να δίνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο στους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς.

Ενεργοποίηση του 7ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό.  Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν  σε πληττόμενους κλάδους ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ενώ οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Δεν αποκλείεται το ποσό να είναι υψηλότερο από 1 δις. ευρώ ανάλογα με τις ανάγκες και τους δικαιούχους.

 –Καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών.

 -Επέκταση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

 -Παράταση των επιδομάτων ανεργίας

 -Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στον επόμενο μήνα (δηλαδή τον Μάιο)

-Πάγωμα επιταγών, και αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τους κομιστές των αξιογράφων.