ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο: Έκλεισε με κέρδη άνω του 3%, καθώς ο OPEC+ ανακοίνωσε σταδιακή αύξηση της παραγωγής

capital.gr

Με κέρδη άνω του 3% έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς ο OPEC+ ανακοίνωσε επίσημα συμφωνία για σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον Μάιο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε ότι ο OPEC+ θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 350.000 βαρέλια τον Μάιο, κατά 350.000 βαρέλια τον Ιούνιο και κατά 441.000 βαρέλια τον Ιούλιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι η Σαουδική Αραβία θα μειώσει σταδιακά την εθελοντική περικοπή των 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα που ισχύει από τον Ιανουάριο, χαλαρώνοντας τη μείωση κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, κατά 350.000 βαρέλια τον Ιούνιο και κατά 400.000 βαρέλια τον Ιούλιο.

Ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στη The Price Futures Group, δήλωσε ότι ανέμενε από τους παραγωγούς να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής, αλλά “δεν περίμενα ότι θα το ανακοινώσουν τώρα, ειδικά μετά τη μείωση της προοπτικής ζήτησης”. “Ενώ ο OPEC αναγνωρίζει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν ξανά, οι αυξήσεις για τις οποίες κάνουν λόγο είναι ήπιες, επομένως δεν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα αδιάθετου πετρελαίου αν ανακάμψει η ζήτηση”, πρόσθεσε.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό, West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου κέρδισε 2,29 δολ. ή 3,9% στα 61,45 δολ. το βαρέλι, έχοντας αγγίξει νωρίτερα τα 61,75 δολ. το βαρέλι.  Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Ιουνίου, πρόσθεσε 2,12 δολ. ή 3,4% στα 64,86 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως οι αγορές θα είναι κλειστές αύριο λόγω αργίας. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 0,8% και το Brent ενισχύθηκε κατά 0,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.