ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε χαμηλό εβδομάδας το πετρέλαιο, λόγω Covid και αυξημένων αποθεμάτων ΗΠΑ

capital.gr

Σε χαμηλό μίας εβδομάδας έκλεισαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι traders εκτιμούν ότι η αύξηση των μολύνσεων COVID-19 στην Ασία θα πλήξουν την ζήτηση για ενεργειακούς πόρους, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια μη αναμενόμενη αύξηση στα αποθέματα αργού τους.

“Υπάρχουν πολλά πιόνια τα οποία κινούνται στην αγορά της ενέργειας αυτή τη στιγμή, μεταξύ αυτών και η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, η οποία θα εκτροχιάσει την κατανάλωση”, αναφέρει ο Tyler Richey της Sevens Report Research στον ιστότοπο MarketWatch.

Τα τελευταία ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία, κυρίως στις ΗΠΑ, είναι bullish για τις τιμές του αργού, πρόσθεσε. Ωστόσο, η πιθανή ανάληψη νομικής δράσης κατά του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών για τα όρια που θέτει στην παραγωγή “τα οποία στήριξαν γενικά τις τιμές από το φθινόπωρο και μετά” αποτελεί bearish εξέλιξη, καταλήγει.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο, γνωστό ως NOPEC, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για αγωγές κατά του OPEC για τις περικοπές στην παραγωγή. Πρόκειται για συνέχεια μιας παλαιότερης προσπάθειας να αφαιρεθεί από τον OPEC η δυνατότητα ελέγχου των τιμών. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, έχει πολύ δρόμο μέχρι την τελική έγκρισή του από το Κογκρέσο.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου έχασε 64 σεντς ή 1%, στα 65,93 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου, έχασε 68 σεντς, ή 1,1%, στα 61,99 δολ. το βαρέλι.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού της χώρας αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου. Τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες είχαν προηγηθεί τρεις συναπτές πτώσεις.

Αναλυτές σε έρευνα της S&P Global Platts ανέμεναν κατά μέσο όρο πτώση 4,4 εκατ. βαρελιών ενώ το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο κατέγραψε άνοδο 436.000 βαρελιών.