ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Απομακρύνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ – Προτεραιότητα η αύξηση της αξίας της συμμετοχής του Δημοσίου

energypress.gr

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για την έναρξη της διαδικασίας του πλήρους μετασχηματισμού του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και η ανακοίνωση του φιλόδοξου πλάνου επενδύσεων 3,5 έως 4 δισ. ευρώ, δε σχετίζονται με το ενδεχόμενο αλλαγής του ποσοστού των βασικών μετόχων.

Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημόσιο, το οποίο διατηρεί τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση που έχει στη διοίκηση, θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της αξίας της συμμετοχής του στον όμιλο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ενδεχόμενο της αποκρατικοποίησης θεωρείται στις παρούσες συνθήκες ανεπίκαιρο, όπως φάνηκε και από την αποτυχημένη απόπειρα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ομίλου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

“Τα δεδομένα έχουν αλλάξει εντελώς, κάποια διυλιστήρια κλείνουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, βρίσκονται σε εξέλιξη αλλαγές στα καύσιμα των μεταφορών και στο ενεργειακό μείγμα.

Σε αυτό το κλίμα προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της αειφορίας και η αύξηση της αξίας της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Δεν αλλάζει τίποτα ιδιοκτησιακά και μετοχικά για τον όμιλο”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αλλά και η διοίκηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του φιλόδοξου πλάνου Vision 2025 δήλωσε ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου παραμένει στο 35,5% και ότι ο μετασχηματισμός δεν έχει σχέση με αλλαγές στα ποσοστά των μετόχων αλλά αντίθετα προσβλέπει στην ενίσχυση της αξίας του ομίλου.

Δεν έχουμε λόγο στο τι θα αποφασίσουν οι μέτοχοι, έχουμε όμως ευθύνη να λειτουργεί η εταιρεία σωστά και να δημιουργεί αξία και να παραμένει χρήσιμη σε ορίζοντα 20 έως 30 ετών από σήμερα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης,

Εκεί που ενδεχομένως να υπάρξουν, όχι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά συνεργασίες με άλλους συνεταίρους είναι στις θυγατρικές κατά το πρότυπο της συνεργασίας των ΕΛΠΕ στην εταιρεία ηλεκτρισμού Elpedison.

Δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση αλλά για μέθοδο ανάπτυξης, το να παρέχεται ένα ποσοστό σε τρίτο παίκτη σε κάποια από τις θυγατρικές. Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τέτοιου είδους συνεργασίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα διευκολύνουν τη διεθνή ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι για τον τομέα των ανανεώσιμων η διοίκηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της αλλαγής της ονομασίας ούτως ώστε να μην περιλαμβάνει τον όρο πετρέλαια, που δημιουργεί αντίφαση.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)