Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 07:28 naftemporiki.gr

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή 200 εκατ. ευρώ σε περίπου  20.000 δικαιούχους του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει σήμερα, μετά και τη διήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί συνολικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», ξεπερνά τις 298.000 και ήδη 282.302 δικαιούχοι έχουν μοιραστεί 789,1 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα δοθεί αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι επιχειρήσουν να υποβάλλουν δηλώσεις με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης ή να αυξήσουν το ποσό που δικαιούνται, καθώς η ΑΑΔΕ μπορεί:

 • Να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία.
 • Να μη συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
 • Να κοινοποιεί τα ευρήματα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
 • Να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Πρόκειται για τον 7ο και τελευταίο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή άλλων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά όπως:

 • Η επιδότηση παγίων δαπανών, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να ανοίγει προς το τέλος του μήνα για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 • Η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, με την πλατφόρμα να τίθεται σε εφαρμογή σε λίγες ημέρες ώστε στο τέλος του μήνα περίπου 100.000 επιχειρήσεις να μοιραστούν 130 εκατ. ευρώ.
 • Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2», με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στο τέλος του μήνα.
 • Έναρξη προγραμμάτων παροχής κεφαλαίων επανεκκίνησης, μέσω ΕΣΠΑ για εστίαση, γυμναστήρια, παιδότοπους, δικηγόρους, ξενοδοχεία.

Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για έκπτωση φόρων και εισφορών σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έλαβαν ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, επιχειρήσεις που το 2020 είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% μπορούν:

 • Να πληρώσουν εφάπαξ εντός του 2021 το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.
 • Να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.
 • Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Ραλλού Αλεξοπούλου naftemporiki.gr