ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πτώση άνω του 3% 13/5/21 για το πετρέλαιο ελέω… έξαρσης Covid στην Ινδία και επαναλειτουργίας Colonial

capital.gr

Άνω του 3% υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, με κύριους παράγοντες διαμόρφωσης τάσεων την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία, αλλά και την επαναλειτουργία του βασικού αγωγού καυσίμων Colonial στις ΗΠΑ, σε μια διακοπή του ράλι που είχε οδηγήσει το αργό σε υψηλό οκτώ εβδομάδων, μετά τις προβλέψεις για ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση αργότερα εντός του 2021.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιου τύπου Brent υποχώρησε κατά 2,27 δολ. ή 3,3%, στα 67,05 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI απώλεσε 2,26 δολ. ή 3,4%, στα 63,82 δολ. το βαρέλι. Αμφότερα είχαν ενισχυθεί τουλάχιστον 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τους, σε επίπεδο ποσοστού, από τις αρχές Απριλίου.

Οι τιμές βρέθηκαν υπό πίεση καθώς η πρόσφατη αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων, η δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού και η μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδος του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει σε ανησυχία για πιθανή αύξηση επιτοκίων από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Η αύξηση επιτοκίων συνήθως ενισχύει το αμερικανικό δολάριο, πράγμα που ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς το καθιστά πιο ακριβό για αγοραστές που διαθέτουν άλλα νομίσματα.

“Οι τιμές του αργού υποχωρούν σταθερά καθώς οι επενδυτές πατούν το κουμπί της παύσης στο υπερκύκλο των εμπορευμάτων”, σημειώνει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι οδηγοί μπορούν να αναμένουν ότι η διαθεσιμότητα καυσίμων στα πρατήρια θα έχει αποκατασταθεί έως το σαββατοκύριακο, καθώς υφίστανται ακόμη ελλείψεις, παρά την επανέναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου αγωγού καυσίμων στη χώρα, μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από χάκερς.

Η για περίπου μία εβδομάδα διακοπή λειτουργίας του Colonial Pipeline, ο οποίος μεταφέρει 100 εκατ. γαλόνια καυσίμων ανά ημέρα, είχε προκαλέσει προβλήματα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από τη Βιρτζίνια μέχρι τη Φλόριντα, με δύο διυλιστήρια να σταματούν τη λειτουργία τους.

Στην Ινδία, οι γιατροί δεν είναι ακόμη σε θέση να προβλέψουν πότε θα επιπεδωθεί η καμπύλη του πρόσφατου κύματος μολύνσεων από κορονοϊό, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλες χώρες για την μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης του ιού.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου από την υγειονομική κρίση τόσο στην Ινδία, όσο και ευρύτερα στη νότια και νοτιοανατολική Ασία έχει ενταθεί.