ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Οριακές απώλειες για το πετρέλαιο

capital.gr

Εβδομαδιαία μείωση των εγχώριων αποθεμάτων αργού άνω των 5 εκατ. βαρελιών έδειξαν τα στοιχεία στις ΗΠΑ, την ώρα που τα αποθέματα σε βενζίνη αυξάνονται, με αποτέλεσμα να καταγράψουν οριακές απώλειες οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανέφερε την Πέμπτη ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 5,1 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαΐου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της S&P Global Platts προέβλεπαν μείωση κατά 3,3 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε την Τετάρτη ότι οι προμήθειες αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία της EIA έδειξαν επίσης ότι τα αποθέματα αργού στον κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκάλας αυξήθηκαν κατά 700.000 βαρέλια για την εβδομάδα, αλλά η συνολική παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 200.000 βαρέλια στα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αξιολογώντας τη γενικότερη εικόνα, “οι προοπτικές της ζήτησης ενισχύονται σημαντικά, με ώθηση από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη”, δήλωσε η Sophie Griffiths, αναλύτρια αγοράς στην Oanda. “Υπάρχει προσδοκία ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την προσφορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους”.

Η ίδια σημείωσε ότι τα στοιχεία του OPEC+ έδειξαν ότι η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να είναι 99,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι προσφοράς 97,5 εκατ. “Αυτή η αναλογία θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά στην τιμή του πετρελαίου”, τόνισε.

Όσον αφορά την βενζίνη κίνηση, η ζήτηση ήταν στα 9,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, μειωμένη κατά 333.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της EIA. Η προσφορά βενζίνης αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, ενώ η έρευνα της S&P Global Platts ανέμενε εβδομαδιαία μείωση της προσφοράς κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Σε αυτό το κλίμα το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 2 σεντς ή 0,03% στα 68,81 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου για το πετρέλαιο τύπου Brent, το οποίο έχασε 4 σεντς ή 0,06% κλείνοντας στα 71,31 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Η βενζίνη κίνησης παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε 0,4% στα 2,20 δολάρια το γαλόνι και το πετρέλαιο θέρμανσης Ιουλίου έχασε 0,3% πέφτοντας στα 2,10 δολάρια το γαλόνι.