ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια σύντομα, σύμφωνα με τους μεγάλους εμπόρους

15 06 2021 | 17:26 energypress.gr

Οι κορυφαίοι έμποροι παγκοσμίως αναμένουν επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι νέες παραγωγικές επενδύσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε μια περίοδο όπου η ζήτηση αυξάνεται και οι πράσινες λύσεις δεν είναι ακόμα ώριμες να αντικαταστήσουν το “μαύρο χρυσό”.

Σύμφωνα με την Financial Times, έμποροι των οίκων Vitol, Glencore και Trafigura, καθώς και της Goldman Sachs, δήλωσαν την Τρίτη ότι τα 100 δολάρια αποτελούν μια αληθινή πιθανότητα, ενώ η τιμή έχει φτάσει ήδη τα 73 δολάρια ανά βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, πολλά εμπορεύματα και πρώτες ύλες έχουν εκτοξευτεί τελευταία, όπως ο χαλκός, εξαιτίας της έλλειψης προσφοράς και των προβλημάτων εφοδιασμού. Το πετρέλαιο δεν έχει ακολουθήσει ακόμη την ίδια πορεία, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

Ο Τζέρεμι Ουέιρ, πρόεδρος της Trafigura, εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη επενδύσεων σε νέα παραγωγή διότι ο πλανήτης δεν είναι ακόμη έτοιμος για τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και τον εξηλεκτρισμό. “Θεωρώ ότι το πετρέλαιο έχει την πιθανότητα να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Το ζήτημα δεν είναι η ζήτηση, αλλά η προσφορά που είναι ανησυχητική. Πήγαμε από το να έχουμε 15 χρόνια αποθεμάτων στο να έχουμε 10 χρόνια. Είδαμε τις κεφαλαιακές δαπάνες να υποχωρούν από τα 400 δις. πέντε χρόνια πριν σε μόλις 100 δις. φέτος. Κατ’ επέκταση, υπάρχει ανησυχία για την προσφορά και πιστεύω ότι αυτό θα ωθήσει ψηλά τις τιμές”.

Από την πλευρά του, ο Άλεξ Σάνα της Glencore, δήλωσε ότι τα 100 δολάρια φαντάζουν όλο και πιο πιθανά. “Αν κόψεις την προσφορά δίχως να αντιμετωπίσεις τη ζήτηση, τότε θα έχεις διαφορετικές τιμές. Απέχουμε μόνο ένα-δύο γεγονότα από μια σημαντική άνοδο της πετρελαϊκής τιμής”.