ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Απώλειες για το αργό εν μέσω εικασιών για τις επόμενες κινήσεις του OPEC+

capital.gr

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι τιμές του αργού μετά το χθεσινό τους κλείσιμο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, με τους επενδυτές να ζυγίζουν τις πιθανότης ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) να συμφωνήσουν και σε νέες αυξήσεις της παραγωγής καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού. 

Ο OPEC+ θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και η Ρωσία φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εξετάζει να προτείνει την αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο. 

Η πρόοδος που έχουν καταγράψει οι μεγαλύτερες οικονομίες στις εμβολιαστικές εκστρατείες έχει δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την κατανάλωση, οδηγώντας σε ισχυρά κέρδη τις τιμές του πετρελαίου. Ο OPEC και οι σύμμαχοι του έχουν καταλήξει σε μια στρατηγική σταδιακής επαναφοράς της προσφοράς που απομάκρυναν από την αγορά λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η επιστροφή της ζήτησης ωστόσο έχει αρχίσει να δοκιμάζει την στρατηγική αυτή, με κάποια μέλη του OPEC να έχουν συζητήσει την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης της παραγωγής, με έναρξη από τον Αύγουστο. Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ είναι την 1η Ιουλίου. 

Σε αυτο το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου, το οποίο έληξε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών, υποχώρησε κατά 60 cents ή 0,8% στα 73,06 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Το συμβόλαιο του Αυγούστου έχασε 27 cents ή 0,4% στα 72,85 δολ. το βαρέλι.