ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Γ. Αγγέλης: Πολλοί και σοβαροί οι λόγοι για να πάει στα 100 δολ. το βαρέλι…

25 06 2021 | 09:05 energypress.gr

Τα τελευταία νέα από το Qatar Economic Forum αναφέρουν ότι το κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι ένα: πότε το πετρέλαιο θα αγγίξει τα 100 δολ./βαρέλι. 

Οι λόγοι είναι πλέον αρκετοί… και δεν αφορούν μόνο την σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης ή τα προβλήματα προσφοράς και μεταφοράς. 

Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Σ. Αραβίας και τα τεράστια ελλείμματά της δεν είναι βιώσιμα ακόμα και με τα 75 δολ./βαρέλι. 

Σ’ αυτό βέβαια πέρα από τα εσωτερικά της προβλήματα συμβάλει και η διολίσθηση λόγω του νομισματικού πληθωρισμού του δολαρίου, στο οποίο ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί βέβαια να τιμολογεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο παρακολουθεί την ανοδική τάση του μαύρου χρυσού. 

Το ενδεχόμενο ομαλοποίησης των γεωπολιτικών προβλημάτων με το ΙΡΑΝ δεν ευνοεί τα σχέδια της Σ. Αραβίας καθώς η νόμιμη επιστροφή του Ιράν στην διεθνή αγορά θα τσάκιζε την ανοδική τάση του πετρελαίου.

Παράλληλα υπάρχει και η προβληματική ανάκαμψη της παραγωγής του sale gas στις ΗΠΑ καθώς παρά την επανενεργοποίηση των μονάδων παραγωγής αυτή δεν λέει να ανακάμψει σε επαρκή επίπεδα, γεγονός που μόνο η υψηλότερη τιμή του μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής, το οποίο είχε και προ πανδημίας προβλήματα. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Ροχαμί πριν από την αντικατάστασή του από τον νεοεκλεγέντα «σκληρό» πρόεδρο, είχε δώσει εντολή για την προετοιμασία της βιομηχανίας εξόρυξης πετρελαίου της χώρας να ετοιμασθεί για στόχους μέγιστης παραγωγής. Κάτι που τώρα τίθεται εν αμφιβόλω λόγω της οπισθοδρόμησης των διαπραγματεύσεων με τον… βολικά για την Σ. Αραβία «σκληρό» νέο πρόεδρο. 

Πέραν όμως των γεωπολιτικών παιγνίων στο επίπεδο της προσφοράς και της ζήτησης, που συντηρούν αναμφίβολα την ανοδική τάση της τιμής του μαύρου χρυσού, αυτό που τροφοδοτεί τις προσδοκίες για υψηλότερες τιμές, ακόμα και 100 δολ. μέσα στο 2021, είναι ο διεθνής νομισματικός πληθωρισμός των Κεντρικών Τραπεζών και κυρίως αυτός της Fed και του δολαρίου. 

Σύμφωνα με το Bloomberg και τον παρατιθέμενο πίνακα, είναι σαφές ότι παρά τις σχετικές διολισθήσεις ανοδικά ή καθοδικά, σε σχέση με το δολάριο, η «αόρατη» οριζόντια νομισματική διολίσθηση – λόγω του γενικευμένου νομισματικού πληθωρισμού – είναι αυτή που καθορίζει την τάση. 

Και αυτή προς το παρόν δεν φαίνεται ικανή να αναστραφεί… 

Σ΄ αυτή την λογική οι συζητήσεις στο Economic Forum στο Qatar για 100 δολάρια το βαρέλι φαίνονται αρκετά ρεαλιστικές. 

Μέσα σ’ αυτό περιβάλλον τα προγράμματα ανάκαμψης στην Ευρώπη είναι αλήθεια ότι λόγω της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου διαθέτουν μία «ασφάλεια», αλλά μέσα σε όρια στα οποία η τιμή των 100 δολ. δεν περιλαμβάνεται…

Και σε οικονομίες εξαρτημένες όσο η ελληνική από τις τιμές του φυσικού αερίου είναι προφανές ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που προβλέπονται ήδη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Και πολύ περισσότερο στον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

(insider.gr)