ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Γιατί τα ΕΛΠΕ αισιοδοξούν για το δεύτερο μισό του έτους – Πως κινήθηκαν διύλιση, εμπορία, Elpedison και ΔΕΠΑ

Χρήστος Στεφάνου 27 08 2021 | 08:16 energypress.gr

Συνέχεια αναμένεται να έχει στα επόμενα τρίμηνα του έτους, η ανάκαμψη που ξεκίνησε κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως εκτίμησε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ ο CEO του ομίλου Α. Σιάμισιης. Όπως είπε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τα ΕΛΠΕ είδαν να ξεκινά η ανάκαμψη, από το τρίτο τρίμηνο και μετά καταγράφεται πλήρης ανάκαμψη σε ζήτηση προϊόντων και περιθώρια διύλισης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα περιθώρια διύλισης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κυμαίνονται πλησίον του 2019 ενώ το τρίτο τρίμηνο είναι θετικό με καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι αλλά και τα προηγούμενα τρίμηνα. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη από το επόμενο τρίμηνο και το επόμενο διάστημα θα δούμε ανάκαμψη της κύριας δραστηριότητας σε κανονικά επίπεδα, σε ένα νέο περιβάλλον ωστόσο που διαμορφώνεται εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας αλλά και του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά είναι αισιόδοξος για την πορεία κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα. 

Ως προς τα αποτελέσματα β τριμήνου και εξαμήνου που ανακοινώθηκαν ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι το περιβάλλον της αγοράς γενικά ήταν βελτιωμένο σε σχέση με πέρυσι που ήταν μια από τις χειρότερες περιόδους για τον κλάδο ιστορικά. Παρά το συνεχιζόμενο αρνητικό περιβάλλον, η βελτίωση προήλθε κυρίως από τον κλάδο των πετροχημικών αλλά και από τον κλάδο της εμπορίας όπου υπήρξε βελτίωση τόσο στα μερίδια αγοράς όσο και στην κερδοφορία. 

Στον κλάδο της διύλισης κατά το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση κατά 11% στους όγκους των πωλήσεων στα 4,055 εκατ. μετρικούς τόνους (από 3,664 εκατ. μ.τ.) με τις εξαγωγές να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 20% στους 2,724 εκατ. μετρικούς τόνους.

Στα πετροχημικά η κερδοφορία κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ με τα προσαρμοσμένα EBITDA να φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ (από 16 εκατ. ευρώ πέρυσι) ενώ καταγράφηκε πλήρης διαθεσιμότητα των μονάδων σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Τα περιθώρια στην αγορά παραμένουν σε καλά επίπεδα, έχουν ωστόσο υποχωρήσει σε σχέση με το β τρίμηνο. 

Στην εγχώρια εμπορία οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 9% στο β τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της αύξησης στη βενζίνη (23%) και στο ντίζελ κίνησης (16%) αν και ακόμη τα μεγέθη υπολείπονται του 2019.  Στη διεθνή εμπορία καταγράφηκε ανάκαμψη σε όλες τις αγορές της Ευρώπης αλλά και αύξηση της προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA από τα 120 στα 222 εκατ. ευρώ.

Στις ΑΠΕ η επένδυση για το μεγάλο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65% και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να αποπερατωθούν τα μηχανικά έργα ώστε το πάρκο να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα ο όμιλος πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του 1 GW έργων σε αρχικά στάδια ανάπτυξης.

Τέλος στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο σημειώθηκαν καλές επιδόσεις. Η Elpedison είχε ένα καλό τρίμηνο με την αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος διπλασιάζοντας τα λειτουργικά κέρδη EBITDA από τα 11 στα 21 εκατ. ευρώ. Καλή επίδοση είχε και η ΔΕΠΑ η οποία εμφάνισε λειτουργικά κέρδη EBITDA στα 24 εκατ ευρώ (από 1 εκατ. ευρώ πέρυσι) αξιοποιώντας την σχετική ελκυστικότητα του αερίου των αγωγών έναντι του LNG φέτος.