ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΕΛΠΕ: Η αγορά βλέπει τον πήχη της αποκρατικοποίησης πάνω από τα 2 δις ευρώ – Η έκθεση – ορόσημο της HSBC

energypress.gr

Δεν είναι μόνο η ισχυρή κερδοφορία και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφει ο όμιλος των ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια, που ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη της αποκρατικοποίησης. Ακόμη και οι διεθνείς αναλυτές, με τις τελευταίες εκθέσεις τους συνηγορούν στο ότι οι προοπτικές του διυλιστηριακού ομίλου για την επόμενη διετία τουλάχιστον, είναι εξαιρετικές και ως εκ τούτου αναβαθμίζουν  τις τιμές στόχους και τις συστάσεις τους για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.

Χαρακτηριστική των τάσεων της αγοράς είναι η πρόσφατη έκθεση της HSBC για τα διυλιστήρια της περιοχής της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) η οποία έθεσε νέα τιμή στα 11,7 ευρώ, δηλαδή πάνω από 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (7,57 ευρώ την Παρασκευή).

Η εκτίμηση της HSBC στηρίζεται πρωτίστως στο γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ έχουν χαμηλή έκθεση στο μαζούτ ενώ ο οίκος εκτιμά ότι θα ωφεληθεί με σημαντικές ελεύθερες χρηματοροές. Η τιμή στόχος των 11,7 ευρώ ανά μετοχή μεταφράζεται σε αποτίμηση για το 50,1% των ΕΛΠΕ που βρίσκεται υπό πώληση στο 1,78 δις ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τους λόγους που επικαλούνται οι αναλυτές της HSBC, τα ΕΛΠΕ που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους το διυλιστήριο της Ελευσίνας, περιλαμβάνονται μεταξύ των λίγων διυλιστηρίων της περιοχής, που με ελάχιστες προσαρμογές θα μπορούν να παράξουν το 2020 τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα σύγχρονων περιβαλλοντικών προδιαγραφών (περιεκτικότητας σε θείο 0,5% από 3,5% που είναι σήμερα). Η προοπτική αυτή, που είναι σε γνώση των υποψήφιων αγοραστών, καθιστά ακόμη πιο θετικές τις προοπτικές για την κερδοφορία των ΕΛΠΕ τα επόμενα χρόνια.

Και βέβαια στην τιμή των 11,7 ευρώ (δηλαδή στο 1,8 δις) θα πρέπει να προστεθεί και το premium 20% για το μάνατζμεντ που παραχωρείται μέσω του διαγωνισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι προβλέψεις της αγοράς για την αξία των ΕΛΠΕ, οδηγούν σε αποτίμηση της τάξης των 2,1 δις για το 50,1% του ομίλου που τελεί υπό πώληση.

Διεργασίες

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από πλευράς πωλητών, οι δεσμευτικές προσφορές θα ζητηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ στο μεσοδιάστημα εντείνονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κοινοπραξιών μεταξύ των εταιρειών που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού και τρίτων εταιρειών που θα μπορούσαν από κοινού να σηκώσουν το βάρος της συναλλαγής.

Ως γνωστόν τα δύο ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι το αμερικανικό fund Carlyle και η αλγερινή Sonatrach. Οι συζητήσεις τελούν σε γνώση και του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο πάντως δεν έχει ενημερωθεί επισήμως, καθώς ακόμη δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για το σχηματισμό κάποιας κοινοπραξίας.  Να σημειωθεί τέλος ότι η Carlyle φέρεται να συζητά με τη Glencore ενώ η Sonatrach με τη Vitol.