ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Fuel Pass 2: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, μέχρι πότε οι πληρωμές για το επίδομα βενζίνης

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/393697/fuel-pass-2-pote-anoigei-i-platforma-mexri-pote-oi-pliromes-gia-to-epidoma-venzinis

19/07202207:37

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το Fuel Pass 2 θα ανοίξει στο τέλος του μήνα και η διαδικασία για την αίτηση θα είναι η ίδια με του Fuel Pass 1. Η καταβολή του ποσού θα γίνει άμεσα και μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της αίτησης.

Προ των πυλών βρίσκεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πρόγραμμα Fuel Pass 2 και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στον ιστότοπο gov.gr για το Fuel Pass 2. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ποσά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους από τις αρχές Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η καταβολή του ποσού θα γίνει μέσα και σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της αίτησης.

Ο δεύτερος κύκλος του επιδόματος βενζίνης θα αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν συνολικά 3,1 εκατ. δυνητικοί δικαιούχοι από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.

Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ για ένα παιδί τα 36.000 ευρώ για δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, για τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει στην ιστοσελίδα του gov.gr για την αίτηση του Fuel Pass 2.

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το Fuel Pass 2 θα ανοίξει στο τέλος του μήνα και η διαδικασία για την αίτηση θα είναι η ίδια με του Fuel Pass 1. Οι αιτήσεις για το επίδομα βενζίνης θα γίνουν ξανά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ του εκάστοτε δικαιούχου και θα φθάσει τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η καταβολή του ποσού θα γίνει άμεσα και μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της αίτησης.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο η μοτοσυκλέτα.

Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ για ένα παιδί τα 36.000 ευρώ για δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, για τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.

Οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2 έχουν δύο επιλογές για το επίδομα

Είτε να εκδώσουν την ψηφιακή κάρτα καυσίμων στο κινητό τους για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων,
Είτε να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της επιδότησης θα είναι μικρότερο.
Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Εξαργύρωση ποσού

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να επιλέξουν να εκδώσουν ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων και να εξαργυρώσουν το ποσό στα πρατήρια, είτε να λάβουν την ενίσχυση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ, ενώ αυτοί που θα επιλέξουν να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους, θα λάβουν μικρότερη επιδότηση.

Ειδικότερα, για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Έτσι τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:

Στα 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακή κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα, με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.
Στα 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.
Στα 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα.
Στα 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα.
Οι ιδιοκτήτες ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, θα λάβουν διπλή επιδότηση, αφού εκτός από το fuel pass θα συνεχίσουν για το επόμενο 3μηνο να λαμβάνουν και επιδότηση 15 λεπτών στην αντλία.