Η Μότορ Όιλ απαντά στις ανησυχίες της αγοράς για τις εξαγορές Alpha και IBG – Τι ειπώθηκε στο confcall για μέρισμα, αποδόσεις, συνέργειες. Νέα επένδυση έκπληξη στη διύλιση

energypress.gr

Η πτώση της μετοχής της ΜΟΗ αποτύπωσε τις ανησυχίες των επενδυτών οι οποίοι φάνηκαν απροετοίμαστοι να υποδεχθούν τις δύο πρόσφατες εξαγορές του ομίλου στον τομέα των τραπεζών και των ΜΜΕ.

Ωστόσο χθες η διοίκηση του ομίλου φάνηκε να δίνει μεγάλη έμφαση, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα (θετικά και πάλι) αποτελέσματα Γ τριμήνου και 9μήνου, στο να ενημερώσει την αγορά για τις κινήσεις της και να τοποθετήσει στην πραγματική τους διάσταση τις πρόσφατες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σταχυολογόντας τις τοποθετήσεις της διοίκησης της ΜΟΗ (αν. διευθύνων σύμβουλος Π. Τζαννετάκης) σε σχέση με τις εξαγορές της επενδυτικής τράπεζας IBG και του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

  • Οι επενδύσεις δεν επηρεάζουν την κύρια δραστηριότητα που παραμένει η διύλιση και ο κλάδος ενέργειας
  • Η εταιρεία είναι καλά προετοιμασμένη να εκτελέσει τις εξαγορές που λειτουργούν συμπληρωματικά και έγιναν σε ελκυστικά επίπεδα
  • Δε θα απασχολήσουν σημαντικά κεφάλαια ούτε θα επηρεάσουν τη μερισματική πολιτική που παραμένει γενναιόδωρη για τους μετόχους
  • Η πραγματικά μεγάλη επένδυση στον κλάδο της διύλισης θα ανακοινωθεί, μόλις οριστικοποιηθεί το bugdet και το χρονοδιάγραμμα στις αρχές του 2019
  • Η ΜΟΗ έχει 18 χρόνια δημόσιας παρουσίας και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην αγορά

Πιο συγκεκριμένα για την εξαγορά της IBG η διοίκηση της ΜΟΗ επανέλαβε ότι είναι μια κίνηση που στοχεύει στην επέκταση του ομίλου στη λιανική και την αξιοποίηση των προγραμμάτων πιστότητας στη λιανική. Επίσης αναφέρθηκε ότι η IBG είναι μια επενδυτική τράπεζα, η οποία δεν έχει έκθεση σε NPLs ή άλλα προβλήματα.

Σε σχέση με τον ALPHA, η διοίκηση της ΜΟΗ ανέφερε ότι είναι ένα από τα καλύτερα κανάλια της χώρας με μικρή μόχλευση και θετική λειτουργική κερδοφορία ύψους 2 έως 3 εκ. ευρώ. Εστιάζουμε στο ότι δεν έχει ζημιές και εμφανίζει χαμηλό δανεισμό, είναι μια επένδυση με συμπληρωματικότητα για τον όμιλο στην λιανική πρόσθεσε.

Τέλος για τη μερισματική πολιτική ο κ. Τζαννετάκης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει η μακροπρόθεσμη στρατηγική και προσέγγιση του ομίλου για υψηλές αποδόσεις που κρατούν ικανοποιημένους τους μετόχους. Είναι στη φιλοσοφία του ομίλου υπογράμμισε ο κ. Τζαννετάκης.