Κύπρος: Συσκέψεις στο ΥΠΕΞ για Γιαβούζ – Οι διπλωματικές κινήσεις της Κ.Δ

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς επίσης κι όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, από το βράδυ της Τετάρτης (2/10) έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις στο ΥΠΕΞ, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Δημοκρατίας και Υπουργών, με στόχο την εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου τουρκικής παραβίασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, η Λευκωσία:

  1. Βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα

  2. Έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και συνεννοήσεις με Παρίσι και Ρώμη

  3. Επικοινώνησε με τις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ για τις εξελίξεις

  4. Εξέδωσε ΝAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Γιαβούζ

  5. Αναμένεται η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ

  6. Αναμένει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε., όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου.

Κυβερνητικές πηγές επέμειναν στη θέση ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά, προσθέτοντας ότι, στο παρόν στάδιο, δεν θα προβούν σε ανακοινώσεις.

Παρόλα αυτά, δεν επιβεβαίωσαν αναφορές για έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη το απόγευμα της Πέμπτης (3/10). Κληθείς, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από τη νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δήλωσε: «Tο έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης (3/10) συνοδευόμενο από δυο πολεμικές φρεγάτες, εντός του θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, συμφερόντων της γάλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ.

(sigmalive.com)