Οι τιμές πετρελαίου δεν θα καταρρεύσουν το 2019

Του Panos Mourdoukoutas Capital.gr

Οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις το 2019, αλλά δεν θα καταρρεύσουν, όπως συνέβη το 2016. Οι σημαντικότεροι προμηθευτές του κόσμου, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα θα συνεχίσουν να διοχετεύουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, καθώς μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση.

“Τα sell-offs του πετρελαίου οφείλονται συνήθως σε έναν από δύο λόγους: αλλαγές στις προσδοκίες αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και στις εξελίξεις στη βιομηχανία πετρελαίου”, λέει ο Rodrigo Zeidan, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιχειρήσεων και Οικονομικών στο New York University της Σαγκάης. “Αυτό το συγκεκριμένο sell-off έχει περισσότερο να κάνει με τη βιομηχανία πετρελαίου παρά με το φόβο μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης ή ύφεσης. Η προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στην παραγωγή. ”

Οι τιμές πετρελαίου δεν θα καταρρεύσουν το 2019

Ο Haris Anwar, Ανώτερος Αναλυτής της Investing.com, κατηγορεί τις “μηχανές” για το sell-off. “Αντί να πούμε ότι οι τρόφιμοι κυβερνούν το άσυλο, νομίζω ότι είναι πιο κατάλληλο να πούμε ότι οι μηχανές διοικούν την αγορά πετρελαίου,” εξηγεί ο Anwar. “Και αυτό είναι το κονιορτοποιημένο πετρέλαιο, με τους λίγους αισιόδοξους που έχουν απομείνει στην αγορά να μην μπορούν να βγάλουν άκρη για το τι συμβαίνει, ειδικά όταν έχεις μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ και λόγους ανωτέρας βίας στη Λιβύη. Η αφήγηση παραμένει στην υπερπροσφορά και στον συνδυασμό παραγωγής ρεκόρ από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ρωσία”.

Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ είναι η “τρόικα” της πετρελαϊκής αγοράς, σύμφωνα με τον Zeidan. “Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ είναι μια άβολη τρόικα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν περιορισμούς ως προς την ικανότητά τους να μειώσουν την παραγωγή αυτή τη στιγμή”, εξηγεί. “Στην περίπτωση των Σαουδαραβών, οι περικοπές στην παραγωγή έχουν αναβληθεί εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την IPO της Saudi Aramco και ορισμένων πολιτικών αναταραχών στο εσωτερικό, αλλά και για τους Ρώσους λόγω του ρόλου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης”.

Οι Αμερικάνοι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Πρέπει να αντλούν πετρέλαιο όσο ταχύτερα γίνεται για να ανταποκριθούν στα χρέη τους εν μέσω αύξησης των επιτοκίων. “Το αμερικάνικο fracking έκανε ένα απρόσμενο comeback στο δεύτερο εξάμηνο του 2018” προσθέτει ο Zeidan. “Η βαριά χρεωμένη βιομηχανία βρέθηκε να παραπαίει από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου την προηγούμενη διετία, αλλά αντέδρασε γρήγορα και λίγο απρόσμενα στην αύξηση τιμών λίγο πριν το πρόσφατο sell-off”.

Η προθυμία των μεγάλων προμηθευτών πετρελαίου να φέρουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά έρχεται σε μια εποχή που τα υψηλότερα επιτόκια, το ισχυρό δολάριο, τα υψηλά επίπεδα δανείων  των νοικοκυριών και των εταιρειών και οι εμπορικές τριβές αναμένεται να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου. “Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης στην ΕΕ θα βάλουν φρένο στην ανάπτυξη στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές περιοχές του κόσμου”, λέει ο ειδικός σε θέματα ναυτιλίας και μέλος του ελληνικού εμπορικού επιμελητηρίου, Θεοφάνης Ματσόπουλος. “Η Κίνα αντιμετωπίζει τα δικά της αναπτυξιακά ζητήματα, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία για την κατασκευαστική δραστηριότητα”.

Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη θα διατηρήσει την πτωτική πίεση για τις τιμές του πετρελαίου το 2019.

Παρολ’αυτά ο Ματσόπουλος δεν “βλέπει” κατάρρευση των τιμών πετρελαίου το 2019, όπως συνέβη πίσω στο 2016. Αντ’ αυτού, προβλέπει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί στο εύρος των 51-53 δολαρίων το βαρέλι. Ο Κοσμάς Μεγαλοοικονόμου, αναλυτής με έδρα την Αθήνα, βλέπει μεγαλύτερο εύρος της τάξης των 46-55 δολαρίων.

Δεν είναι σαφές ποια πρόβλεψη θα επαληθευτεί αλλά ένα είναι σίγουρο: η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στην αγορά πετρελαίου.