Πότε φτάνουν στις αντλίες των πρατηρίων οι διεθνείς αυξήσεις στο πετρέλαιο

Πότε φτάνουν στις αντλίες των πρατηρίων οι διεθνείς αυξήσεις στο πετρέλαιο

energypress.gr

Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να φτάσουν και στην εγχώρια λιανική αγορά καυσίμων οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που πυροδοτήθηκαν από την επίθεση με drone  σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις.

Από την επίθεση τέθηκαν εκτός παραγωγής εκτιμάται ότι τέθηκαν περί τα  5,7 εκατομμύρια βαρέλια ή αλλιώς το 5% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων και προβλέψεων για τον αντίκτυπο που θα έχει μεσοπρόθεσμα στην τιμή του αργού, η επίθεση, η ελληνική αγορά αναμένει την πορεία της τιμής Platts σήμερα και αύριο, προκειμένου να διαπιστώσει το ύψος της αύξησης που θα επιβαρύνει την κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η τιμή διυλιστηρίου ex – factory διαμορφώνεται με βάση την τιμή των προϊόντων διύλισης Platts της Μεσογείου για 3 ημέρες. Η αύξηση χθες των τιμών ισοδυναμεί με περίπου 5 ευρώ το χιλιόλιτρο, εάν όμως η ανοδική πορεία συνεχιστεί σήμερα και αύριο, τότε η τιμή ex – factory θα αυξηθεί περί τα 15 ἐως 20 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Η τελευταία τιμή ex – factory ήταν 1.157,618 ευρώ το χιλιόλιτρο για τα ΕΛΠΕ (αμόλυβδη 95 οκτανίων) και 1.157,149 ευρώ το χιλιόλιτρο για τη Motor Oil.

Πηγές της αγοράς καυσίμων τονίζουν ότι πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολογίσει κάποιος από σήμερα σε ποιες τιμές θα ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης στα μέσα Οκτωβρίου. “Εάν το ξέραμε θα αποθεματοποιούσαμε ποσότητες” λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς που επισημαίνουν ότι εάν τις επόμενες ημέρες συνεχιστεί το ράλι, τότε αυτό σημαίνει ότι η αγορά προεξοφλεί ότι το μέγεθος της ζημίας από την επίθεση είναι μεγάλο. Εάν αντίθετα υπάρξει σταθεροποίηση ή ακόμη και αποκλιμάκωση των τιμών, τότε η αγορά θα στείλει μήνυμα ότι οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις είναι διαχειρίσιμες και ότι η ζήτηση μπορεί να καλυφθεί από άλλες πηγές.