Ρελάνς του πετρελαίου θέρμανσης έναντι του φυσικού αερίου – Στο 10% η διαφορά της τιμής των δύο καυσίμων

https://energypress.gr/news/relans-toy-petrelaioy-thermansis-enanti-toy-fysikoy-aerioy-sto-10-i-diafora-tis-timis-ton-dyo

Χρήστος Στεφάνου

Η διατήρηση από πλευράς διυλιστηρίων της έκπτωσης των 60 ευρώ ανά κυβικό (6 λεπτά το λίτρο προ ΦΠΑ και 7,5 λεπτά με ΦΠΑ) προς τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, κρατά σε ικανοποιητικά επίπεδα την τιμή του καυσίμου. Σημειώνεται ότι εκτός από τη Helleniq Energy, την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει και το έτερο διυλιστήριο της Motor Oil Hellas χορηγώντας την έκπτωση των 6 λεπτών στις εταιρείες του ομίλου που προμηθεύονται πετρέλαιο από εκείνην.

Με την έκπτωση των διυλιστηρίων η λιανική τιμή του θέρμανσης διατηρήθηκε στο 1,32 ευρώ/ λίτρο τιμή η οποία μάλιστα αναδεικνύεται ανταγωνιστικότερη έναντι του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι στα 135 ευρώ/MWh, συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών χρεώσεων (δίκτυα, ΦΠΑ κλπ) αλλά και της έκπτωσης που χορηγεί η ΔΕΠΑ.

Η αντίστοιχη τιμή σε μεγαβατώρες για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 123 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα η μετατροπή του πετρελαίου θέρμανσης γίνεται ως εξής: 1,32 ευρώ/λίτρο που είναι η τιμή λιανικής με την επιδότηση των διυλιστηρίων ή αλλιώς 1320 ευρώ ανά κυβικό, διαιρείται με το ειδικό βάρος που είναι 0,85 τόνοι/κυβικό. Το αποτέλεσμα διαιρείται με τη θερμογόνο δύναμη που είναι 12,6MWh/τόνο και προκύπτει τιμή 123 ευρώ/MWh.

Τούτων δοθέντων η διαφορά μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου πλησιάζει το 10%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με δεδομένες και τις καιρικές συνθήκες η ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης μέχρι στιγμής είναι υποτονική, κάτι που αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, όσο πέφτει η θερμοκρασία.